instructie, lesgeven, foto Lonneke
instructie, lesgeven, foto Lonneke

Zeg het met paarden: Te strenge instructeur?

Nieuws

Beste Afke. Mijn nieuwe instructeur wil dat ik strenger word tegen mijn paard. En dat heb ik vaker gehoord, maar ik ben het daar niet mee eens. Wat moet ik doen? Kristel

Antwoord: Beste Kristel, hoeveel mensen vinden dat je strenger moet worden? Als één instructeur het zegt en niemand het daarmee eens is, kan ik me je twijfel voorstellen. Als al je stalgenoten je bij de rijbaan staan aan te moedigen om eens wat te strenger te worden, wil ik graag een keer komen kijken. Is het een soort rodeo?
Je kan natuurlijk de proef op de som nemen. Stop met lessen, luister niet naar je instructeur en stalgenoten, en je paard zal je snel genoeg laten zien wie gelijk heeft: jij of die anderen. Een paard is tenslotte een soort spiegel. Of misschien moet je hem in dit geval vergelijken met een stukje landbouwgrond, waar je straks kan oogsten wat je zaait. Jij denkt nu blijkbaar dat je regenbogen en zonnestralen kweekt, terwijl je instructeur misschien bang is dat er uiteindelijk monsters uit de grond komen kruipen.
Want ik neem aan dat er een reden is dat je strenger moet zijn. Ben je inconsequent? Dat is voor een paard heel verwarrend en stressvol. Het is voor hem veel fijner als nee altijd nee is, zelfs als hij superlief doet. Of misschien vindt je instructeur dat je paard niet luistert. Als je dan niet ingrijpt, laat het paard jou straks alle hoeken van de rijbaan zien (rodeo!) en dat is best stressvol voor jou.
Kwestie van tijd. Blijf doen wat je nu doet en je zal het zien. Draag tot die grote tijd alsjeblieft een cap en liefst ook een bodyprotector.
Succes.

Afke Teunen schrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico 😉


Over Zeg het met paarden

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo. In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Redactie@bitmagazine.nl.