De Gelukkige ruiter (2)
De Gelukkige ruiter (2)

Konden paarden maar praten!

Nieuws

Maken jouw hersenen soms ook overuren? Zoveel vragen, zoveel uitdagingen. Wat heeft mijn paard nodig, wat is een goede training…? Het kan daarboven soms stevig malen. Maar weet je, elke ruiter is met deze puzzel bezig en je staat er nooit alleen voor.


Het bekendste zinnetje dat iedere ruiter kent: ‘konden ze maar praten!’ Tot op de dag van vandaag zijn we er nog niet in geslaagd om paarden mensentaal te leren, dus rest ons de nobele taak om zelf zo goed mogelijk te luisteren. Te luisteren naar het paard en te luisteren naar onszelf. Wat laat het paard mij zien? En hoe voel ik me daarbij? Ons hart en ons hoofd zijn regelmatig met elkaar in gesprek en verwarren soms met verschillende vragen en antwoorden.


Tip 1: ‘Word specialist van jouw paard’


Jij kent jouw paard het beste! En daar mag je gerust vanuit gaan. Jij gaat namelijk iedere dag met je paard om. Stiekem ben je dus al een specialist voor jouw paard! Natuurlijk wil je je kennis over jouw paard nog verder verdiepen.


NatureBuig je eens over de volgende vragen en probeer de antwoorden te ontdekken:


• Van welk ras of kruising is mijn paard?
• Wat is de historie van dit ras?
• Welke kenmerken horen hierbij?
• Wat zie ik hiervan terug in mijn paard?
• Wat voor informatie geeft dit mij over zijn bouw, mogelijkheden en gedrag?


Met historie wordt niet het verleden bedoeld, maar de afkomst. Waar was het ras oorspronkelijk voor bedoeld? Als werkpaard, pronkpaard, renpaard, noem maar op. Elke genenpoel geeft specifieke eigenschappen door die ook in jouw paard verankerd zijn. Door je hierin te verdiepen ga je je paard beter begrijpen.


Nurture


Naast een genenpoel is jouw paard ook een individu. Een individu met persoonlijke behoeften en een eigen persoonlijkheid. Een paard wordt, net als een mens, gevormd door zijn omgeving. De mensen en paarden waarmee hij omgaat. De omgeving waarin hij opgroeit en leeft. De ervaringen in zijn leven.


• Wat weet je allemaal over het verleden van jouw paard?
• Waar is hij opgegroeid?
• Met welke mensen is hij in contact geweest?
• Hoe is hij afgericht?
• Wat heeft hij meegemaakt?


Misschien heb je niet alle antwoorden op deze vragen. Dat is ook niet belangrijkste. Met wat je wel weet ga je je paard beter aanvoelen.


NuHeb je al eens de tijd genomen om al jouw zintuigen echt aan het werk te zetten en je paard op deze manier te leren kennen? Door bewust te voelen, ruiken, kijken en luisteren leer je heel veel over je paard. Over zijn gedrag en karakter maar ook over zijn algehele welbevinden. Over hoe hij nu is!


• Kijk eens objectief naar zijn beweging en ritme
• Luister eens naar zijn voetstappen op harde ondergrond
• Voel zijn lichaam onder je vingers in stand of beweging
• Gebruik je reuk om veranderingen in zijn mest, hoeven of mond te detecteren


Door jezelf in deze zaken te trainen, merk je kleine veranderingen sneller op en krijg je steeds meer feeling voor de fysieke en mentale behoeften van jouw paard. Zo ontwikkel je intuïtie!


Als je nog twijfelt of je het bij het rechte eind hebt, kun je hulptroepen inschakelen. Via iemand die je vertrouwt kun je je gevoel toetsen. Een andere veelgehoorde kreet is namelijk: ‘ik wist het eigenlijk wel’. Het is zo belangrijk om jezelf te leren geloven!


Tip 2: ‘Ga vaker met iets aan de slag’Als jij de informatie uit nature, nurture en het nu goed aan elkaar koppelt, kun je samen met jouw paard de wereld aan.


Stel je voor: jij wilt springen maar het gaat wat moeilijk en je denkt dat je paard het niet kan.


• Hoelang en hoe vaak heb je het daadwerkelijk geprobeerd?
• Hoe heb je dit aangepakt?
• Waarom denk je dat hij het niet kan?
• Heb je zijn bouw, motivatie, verleden, karakter en gedrag daarin meegenomen?
• Vind je het zelf moeilijk of misschien eng?


Een paard wat van nature niet het karakter of bouw heeft om te springen zal meer tijd nodig hebben om net zo enthousiast te worden over jouw plannen als jijzelf bent.


Als je goed hebt leren kijken naar nature, nurture en nu kun je leren binnen de mogelijkheden die er wel zijn, te ontwikkelen naar het maximale.Ontwikkeling heeft nu eenmaal tijd nodig, en neem die tijd!


Stop daarom met te snelle strategie veranderingen! Als iets niet meteen goed uitpakt, geeft je dat juist handvatten om te kijken waarom het niet goed uitpakt. Om van te leren: een andere aanpak, een stapje terug, een stapje links of rechts. Geef je paard en jezelf de kans om een ontwikkeling door te maken.


Yes we can!


Je mag op jezelf vertrouwen. Je mag iets onderzoeken. Je mag iets uitproberen en je mag fouten maken. Luisteren naar anderen is goed, je beslist echter zelf welk advies bij je past. Verlies jezelf niet in de details, je kunt meer dan je denkt. En jouw paard ook.


Negatieve stemmetjes gaan je nergens bij helpen! Vorm ze om naar ‘Yes, we can!’
Deskundigen artikel:Monya Spijkhoven: Oprichtster, trainer, docent en instructeur van de Gelukkige Ruiter Academie - Instructeursopleidingen, gedragskundige voor paard & ruiter, 30 jaar ervaring vanuit een geheel eigen(wijze) filosofie waarin welzijn steevast een rode draad vormt.Celine van der Stroom: Eigenaar van een paddock paradise en trainingsstal, kundig in rijkunst, houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en gedreven in communicatie tussen ruiter en paard.


Bron: Bitmagazine.nl

De Gelukkige ruiter (1) Celine
De Gelukkige ruiter (3)
De Gelukkige ruiter (4)