IMG_1013
IMG_1013

De Kruising: Groninger x Haflinger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Groninger x Haflinger


Naam: Donya


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.50 m


Kleur: zwart


“Donya is een 13-jarige merrie en al haar hele leven bij mij”, vertelt Daphne Patist. “We hebben haar bewust gefokt uit mijn verzorg-Haflinger. De Haflinger hebben we laten dekken door goedgekeurde Groninger hengst Mats. Donya haar Haflingermoeder had een pittig karakter. Het was een dominante merrie waar je niet zomaar iedereen op kon zetten om ermee weg te rijden. Ons idee was om met de combi van een nuchtere Groningerhengst een leuke allround E-pony te fokken waarmee ik lekker recreatief kon gaan rijden. Dat is uiteindelijk niet helemaal gelukt. Donya heeft ook een pittig karakter, maar is daarnaast ook eerlijk en enthousiast.”

Wedstrijdpensioen


“Omdat ik zelf vanwege gezondheidsproblemen niet meer kon rijden, is mijn bijrijdster met Donya aan de gang gegaan. Donya bleek dressuur heel leuk te vinden. Door een oude blessure mag ze niet springen. Ik heb altijd veel grondwerk met haar gedaan, dressuur aan de hand en longeren. De laatste twee jaar heeft Donya veel pech gehad met blessures en mocht ze met wedstrijdpensioen. Ze kreeg een nieuwe bijrijdster erbij die heel leuk met haar buitenrijdt en ook in de bak actief is met dressuur om Donya los en soepel te houden.”

Brede kont van Groninger én Haflinger


“Ik zie bij Donya de Haflinger terug in haar korte hals en rug. De Groninger heeft vaak ook een flinke kont en brede schouders. Ze heeft de kleur van haar vader: zwart, maar in de zomer bleekt ze een beetje naar wat bruiner. Donya kan er in de wei, ‘s winters met een flinke wintervacht echt als een pony uit zien. Ze heeft sokken en een flinke bos manen en staart. Als ze in wedstrijdconditie is en goed op gewicht, toont ze meer als een paard. Wij hebben haar ponygangen - ze loopt niet kort, maar haar draf en galop zijn wat vlak - in de training altijd goed kunnen verbeteren, zodat wij meestal goede cijfers kregen voor haar gangen. Stap is haar beste gang, die is heel mooi ruim.”

Pittig karakter


“Donya is qua karakter een pittig paardje. Ze weet wat ze wil en laat het duidelijk weten als ze het ergens niet mee eens is. Daarnaast is ze eerlijk, grappig en heeft ze bijna altijd zin om met je te werken. Donya heeft al best veel gedaan in haar leven. Mijn bijrijdster is Z2 startgerechtigd met haar geworden en zodoende heeft ze veel wedstrijdervaring. Daarnaast is ze vaak meegeweest naar workshops, jurycursus examens en op vakantie. Hierdoor is Donya niet zo snel onder de indruk van nieuwe situaties. Terwijl ze wel zenuwachtig kan reageren als er een vogeltje uit de struikjes komt vliegen.”
‘Ik zou mensen willen aanraden voordat ze aan deze kruising denken, eerst naar een zuivere Groninger te kijken’

Geen geduld


“Als ik moet zeggen wat Donya minder goed kan, kom ik bij geduldig zijn... ze staat niet graag stil en wil graag lopen. Ze staat snel te schrapen en wil graag de aandacht. Als het er hooi of krachtvoer wordt uitgedeeld wil zij de eerste zijn die het krijgt. Donya kon vroeger heel slecht op stal staan, omdat ze zoveel energie had. De laatste jaren is Donya wat rustiger geworden. Ze vindt een stalletje nu zelfs soms wel fijn als het hard regent en waait ;)”

Vind je de kruising Groninger x Haflinger een aanrader?


“Ik vind zowel de Groninger als Haflinger beiden een heel fijn ras. Er zijn niet zo heel veel Groningers in Nederland, dus ik zou mensen willen aanraden voordat ze aan deze kruising denken, eerst naar een zuivere Groninger te kijken. Persoonlijk ben ik met Donya nog steeds super blij, ik vind haar geweldig! Voor mij is Donya als kruising heel goed gelukt.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]