opening080312447_ABFa4
opening080312447_ABFa4

Scheren voor een mooier paard

Nieuws

De temperaturen dalen en de vacht van je paard wordt dikker. Je kunt ervoor kiezen je paard te (laten) scheren. Naast dat een geschoren paard praktisch is, is het vaak ook mooier. Jarno Hendrikx is een echte specialist als het aankomt op het scheren van paarden. Hij geeft tips en tricks om je paard er door middel van scheren zo goed mogelijk uit te laten zien.


“Er zijn eigenlijk twee redenen waarom mensen hun paard (laten) scheren”, vertelt scheerspecialist Jarno Hendrikx. “Voor het gemak; wanneer je in de winter met een ongeschoren paard rijdt, ben je hierna lang bezig deze droog te stappen. Daarnaast is een geschoren paard, zeker een sportpaard, ook gewoon mooier zonder zo’n dikke wintervacht.” Scheren is iets dat we volgens Jarno allemaal kunnen leren. “Het is vooral een kwestie van doen. Kijk eens mee met iemand die ervaring heeft en probeer het eens. Houd er, als je meedoet aan een wedstrijd of keuring, wel rekening mee wanneer je scheert. De vacht is zo’n twee weken na het scheren op zijn mooist.”

Veiligheid


Scheren kan spannend zijn voor een jong paard, of een paard dat nog nooit geschoren is. Om te zorgen voor een goede eerste ervaring, raadt Jarno aan het paard de eerste twee keer licht te laten verdoven door een dierenarts. “Op deze manier maken paarden het scheren wel mee, maar zijn ze ontspannen en beleven ze het als iets goeds. Werk daarnaast altijd in een rustige omgeving en laat iemand het paard vasthouden. Deze persoon moet zijn aandacht volledig bij het paard houden. Het paard zal moeten wennen aan het geluid en het gevoel van het scheerapparaat, maar door het apparaat iedere keer aan en uit te zetten, los je dit niet op. Scheer gewoon door alsof er niets aan de hand is, dan zal het paard ook merken dat er inderdaad niets aan de hand is.”

Romp


Sommige paardeneigenaren kiezen voor een bepaald scheerpatroon. Hierdoor krijg je overgangen tussen wel en niet geschoren vacht. “Ik vind het mooi deze overgangen te laten zoals ze zijn. Je ziet dan goed het verschil in dikte tussen geschoren en ongeschoren vacht. Wil je de overgang wat minder laten opvallen, scheer dan een stukje met de haren mee. Op deze manier laat je de overgang er als het ware uit lopen. Dit vergt wel enige oefening”, vertelt Jarno. Ook met de staartaanzet kun je optisch verschil maken. “Als je paard het toelaat, kun je het beste achter je paard gaan staan. Doe dit alleen als je zeker weet dat je paard niet trapt. Werk anders vanaf de zijkant of zet je paard in een opvoelbox. Het is de bedoeling de staartaanzet in een puntje omhoog te laten lopen. Voel waar de botten van de staartaanzet in de billen van je paard zitten. Dit wordt het midden van het puntje. Je scheert als het ware een naar boven gericht driehoekje aan de bovenkant van de staartwortel. Zorg dat het bovenste puntje van het driehoekje naar het midden van de staartaanzet wijst. Bij paarden met een aalstreep is dit midden heel duidelijk. Begin met een grote driehoek en maak deze steeds iets kleiner. Op deze manier is het makkelijker netjes in het midden te blijven.” Bij een vrij lange rug kun je het driehoekje boven de staartaanzet langer door laten lopen, zo lijkt de rug korter. Door met de grootte van dit driehoekje te spelen, kun je ook de staartimplant hoger of lager laten lijken. Daarnaast kun je nog een dekje op de rug van je paard laten staan. Dit voorkomt schuurplekken van het zadeldekje dat onder het zadel heen en weer beweegt. Wil je graag een figuurtje op de billen van je paard laten staan, dan kun je het beste gebruik maken van een mal. Deze kun je maken van een stuk karton of wat ijzerdraad. Leg de mal op de plek waar het figuurtje moet komen en scheer met een tondeuse de randen weg. Zo krijg je een strak en net figuur.

Benen


De benen van een paard zijn lastig om te scheren, maar ook hierbij geldt: hoe vaker je dit doet, hoe beter je er in wordt. Je kunt het been dat je wilt scheren het beste optillen. Dit is een stukje veiligheid, maar hierdoor wordt het ook wat makkelijker. “Wanneer je het been optilt, zijn de spieren en pezen in het been ontspannen”, legt Jarno uit. Hierdoor kom je beter in de holtes rondom de knie. Wanneer het been op de grond staat, zijn de spieren aangespannen en is het moeilijk om in deze kleine ruimtes te komen. Hierdoor wordt de vacht niet overal even kort geschoren, wat voor een rommelig effect zorgt.”

Halslijn


Ook de hals van je paard kun je er beter uit laten zien door op de juiste manier te scheren. “Vaak scheer of knip je een stukje van de manen achter de oren weg, dit is waar het hoofdstel komt te liggen. Door dit korter of juist langer te maken, wordt de hals van het paard optisch ook korter of langer. Bij sportpaarden zie je vaak dat dit stukje zo klein mogelijk is. Zo heb je meer manen over om knotjes mee te maken. Door veel knotjes te maken, lijkt de hals langer. Verder kun je de hals optisch verbeteren door de aanzet van de manen anders te scheren. Je begint bij de schoft, hier laat je een bredere strook met vacht tegen de aanzet van de manen staan. Hoe verder je richting het hoofd gaat, hoe dichter je naar de aanzet toe scheert. Halverwege de nek moet je zo dicht mogelijk bij de aanzet zijn, hierna maak je de vachtstrook weer breder. Door deze ronding krijg je optisch een mooiere halslijn wanneer je paard in de aanleuning loopt.”

Hoofd


Bij sommige paarden wil je het hoofd er misschien mooier uit laten zien, bijvoorbeeld in het geval van een ramsneus. “In de winter is dit erg lastig”, zegt Jarno. “In de zomer kun je dit wel doen. Wanneer een paard een bles of een kol heeft, kun je de bles weg scheren en de rest van de vacht laten zitten. Hiermee kun je een ramsneus iets wegwerken. In de winter wordt dit moeilijker. Dan valt het namelijk teveel op als je alleen de bles scheert. Dit omdat de rest van de vacht op het hoofd natuurlijk dikker wordt in de winter. Op dat moment kun je eigenlijk alleen maar het hele hoofd scheren.” Vaak heb je tijdens het scheren van het hoofd ook te maken met kruinen. Om deze goed weg te werken, scheer je vanuit alle mogelijke richtingen over de kruin. Op deze manier scheer je op elke plek in de kruin een keer tegen de haren in. “Wanneer je paard het eng vindt om op zijn hoofd geschoren te worden, kun je een beetje watten in zijn oren doen. Dit dempt het geluid. Vindt hij het echt eng worden, twijfel dan niet en gebruik een praam.”

 

Sommige rassen hebben uiterlijke kenmerken waar je rekening mee moet houden tijdens het scheren. Meer lezen? Lees dan het volledige artikel in Bit240.