141208361_ABFweb
141208361_ABFweb

Scheren: Feiten & fabels

Nieuws

Door je paard te scheren komen haren sneller en dikker terug, je moet je paard ’s zomers niet scheren en oor- en tastharen moet je intact laten. Zijn dit feiten of fabels? Scheerspecialist Ingrid den Engelsman vertelt het.



Een geschoren paard moet altijd een deken dragen.


Feit            “Als je de ‘natuurlijke deken’ van je paard verwijdert, moet je wel een alternatief bieden. Honderd tot tweehonderd gram extra deken heeft een geschoren paard nodig. ’s Winters zul je bovendien een nierdeken tevoorschijn moeten halen voor het losrijden en uitstappen. Alleen op heel warme zomerdagen is een extra deken voor de warmte niet noodzakelijk. Denk dan wel aan een vliegendeken. Voorzien van de juiste dekens kan een geschoren paard probleemloos dag en nacht naar buiten. Gebruik bij voorkeur een losse nekdeken, dat verkleint de kans op afgeschuurde manen.”

Paarden blijven tot enkele weken na het scheren dof.


Fabel         “Oogt je paard al wat dof na een scheerbeurt, dan komt dit door het laagje huidvet wat zichtbaar is geworden. Was hem met een goede paardenshampoo en je paard glimt weer als vanouds. Door de druk van het scheerapparaat veroorzaakte streepjes horen binnen een paar uur weer weg te trekken. Was je paard voorafgaand aan de scheerbeurt. Dit vergemakkelijkt het scheren. Bovendien raakt het scheerapparaat niet verstopt door vuil, mest en overtollig huidvet.”

Scheren kan ziekte voorkomen of verhelpen.


Feit            “Een nat paard onder een deken loopt risico op huidinfecties en verkoudheid. Het scheren van paarden met schimmelinfecties, mok of andere huidaandoeningen bevordert de genezing, omdat aangetaste plekken beter kunnen worden behandeld en schoongehouden.”

Paarden moeten, vooral de eerste keer, meestal worden verdoofd voor een scheerbeurt.


Fabel         “Sommige paarden vinden een scheerapparaat spannend, maar je kunt ze er prima aan laten wennen. Begin met een elektrische tandenborstel en bouw het wennen langzaam op. Paarden die niet stil willen staan zijn soms gebaat bij een lichte verdoving. Verdovingen toegediend door een dierenarts vermijd ik zo mogelijk. Groot nadeel hiervan is dat een paard hiervan gaat zweten en dat maakt scheren moeilijker. Wen je paard aan scheren en je zult zien dat hij ervan geniet.”

Hoe snel een paard weer aan een scheerbeurt toe is, verschilt per paard.


Feit            “Sommige paarden blijven wel vier tot vijf maanden kaal, terwijl andere na een maand alweer een scheerbeurt kunnen gebruiken. Hoe snel haar teruggroeit hangt af van het type paard, de stofwisseling, voer, huisvesting en bescherming tegen kou. In de praktijk worden paarden vaker twee dan één keer geschoren: in oktober en in februari. Paarden die om gezondheidsredenen worden geschoren, denk aan Cushing of huidaandoeningen, zijn nog eerder aan de beurt. Sommige springpaarden worden zelfs maandelijks geschoren.”

Als je je paard in de zomer scheert, krijgt hij een lelijke vacht.


Fabel         “Je kunt je paard op ieder moment scheren, net zo goed in de zomer. Schietharen zijn lange, stugge haren die soms later alsnog doorkomen. Vaak is dit onder de kin, maar soms poppen ze ook wel op de buik op. De ondervacht blijft dan kort, op enkele schietharen na. Of je paard schietharen krijgt hangt af van het type paard, de temperatuur, de gezondheid van je paard en het juiste dekengebruik. De meeste paarden krijgen hun prachtige zomervachtje terug, slechts bij een enkeling groeit een dikker vachtje aan.”

Oor- en tastharen mag je niet wegscheren.


Feit            “In Nederland is het nog een wetvoorstel, maar hoewel het nog niet in de landelijke wet is vastgelegd, wordt het scheren van oor- en tastharen wel ontmoedigd of zelfs verboden door sommige rassen, keuringen en organisaties. In een aantal landen mag je niet met uitgeschoren oren en tastharen starten. Uit de oren stekend haar wegscheren, de oorrandjes kortwieken en tastharen inkorten tot een centimeter of drie mag wel.”

Geschoren haren komen sneller en dikker terug.


Fabel         “Haar is dood. De groei komt vanuit het in de huid gelegen haarzakje. Het afscheren van de vacht heeft dus geen gevolgen voor de snelheid of dikte waarmee haar terugkomt. Haren op koude en onbeschermde lichaamsdelen, zoals de hals, groeien wel eerder terug. Het resultaat is dan een paard met een wollige hals en een glad lichaam. Sommige paarden krijgen lelijke schietharen, andere helemaal niet.”

Scheren in de verhaarperiode is zinloos.


Feit            “De zomer- en wintervacht worden aangemaakt in respectievelijk het voorjaar en het najaar. De haargroei is in deze verhaarperiodes sneller dan normaal. Scheer je je paard tijdens het verharen, dan is de vacht weer sneller aangegroeid. Eind oktober is de groeifase voorbij. Daarom is dit het moment waarop de meeste paarden worden geschoren.”

Een oud paard kun je beter niet meer scheren.


Fabel    “Er is geen reden waarom je een oud paard niet zou mogen scheren, anders dan dat hij zichzelf moeilijker op temperatuur kan houden. Dit is namelijk vanaf twaalfjarige leeftijd het geval. Dit betekent dat een oud paard sowieso al dikker in de dekens gezet moet worden. Wordt hij ook nog geschoren, dan komt hier nog eens 200 gram aan dekens bij.”

Bron: Bit 220