scheren
scheren

De 10 scheergeboden

Nieuws

Is jouw paard veranderd in een teddybeer en wil je hem binnenkort scheren? Verdiep je dan eerst in deze tien geboden.



1. Wennen


De meeste scheerapparaten maken lawaai. Laat je paard er van tevoren rustig aan wennen. Vertrouw je jezelf niet voldoende om de klus te klaren, laat het dan door iemand doen, die voldoende ervaring en handigheid heeft.

2. Wassen


Was je paard de dag voordat je hem gaat scheren, dan gaat het een stuk makkelijker. Voor je begint, moet de vacht droog en gepoetst zijn.

3. Rust en ruimte


Zoek een rustige plek in de stal waar je de ruimte hebt. Vraag iemand om je te helpen, die je paard vasthoudt, zijn lichaamstaal in de gaten houdt en hem geruststelt. Neem ruimschoots de tijd.

4. Scheerapparaat


Je hebt een brandschoon scheerapparaat nodig met geslepen messen en een tondeuse voor het toiletteren of bijscheren van kleine plekjes. De scheermachine moet altijd geaard zijn en automatisch uitschakelen bij kortsluiting.

5. Wanneer?


In het najaar scheren veel mensen hun paard voor het eerst. Na de eerste scheerbeurt blijft de vacht groeien. De meeste paarden krijgen daarom tot eind januari nog twee extra scheerbeurten. Het beste moment om je paard te scheren is twee weken voor een belangrijke wedstrijd of keuring. De vacht heeft dan de tijd om te herstellen, krijgt glans en ziet er egaal uit.

6. Natuurlijk sjabrak


De meeste sportpaarden worden helemaal geschoren. Een klein gedeelte op de rug onder het zadel blijft ongeschoren, net als een kleine driehoek bij de overgang naar de staartwortel. Bij paarden die dagelijks zonder deken geruime tijd buiten lopen, worden alleen de delen geschoren waar ze zweten, zoals de hals, buik en flanken. Het intact laten van de haren op de rug werkt als een natuurlijk sjabrak en beschermt de huid onder het zadel.

7. Techniek


Markeer de scheerlijnen van tevoren (bijvoorbeeld met krijt); vooral die om het zadel en bij de voor- en achterbenen moeten correct zijn. Begin vooraan en werk langzaam naar achteren in grote stroken. Bij een dikke vacht doe je elke strook twee of drie keer. Scheer altijd tegen de haargroei in en met een vlak blad, anders ontstaan er ongelijkmatige scheerlijnen. Druk niet op de machine. Het volstaat zacht de contouren van je paard te volgen.

8. Tastharen


Voor zijn welzijn is het beter de tastharen intact te laten! De tastharen hebben een belangrijke functie voor jouw paard. De haren rondom de ogen helpen bij het op tijd ontwijken van voorwerpen. De tastharen rond de neus en mond dienen om soorten voedsel van elkaar te onderscheiden en om te voorkomen dat je paard zijn hoofd stoot.

9. Onderhoud


Het onderhoud van je scheermachine is erg belangrijk, ook tijdens het scheren. Tussendoor moet je de mesjes regelmatig schoonmaken en oliën. Controleer regelmatig of het scheerapparaat niet te heet wordt. Anders kan je paard brandplekken oplopen en bang worden van het apparaat. Het hoofd, de buik en de benen moet je zeker met koude messen scheren, want op die plaatsen is de huid van je paard veel gevoeliger. Ook als je paard begint te zweten, kun je beter zo snel mogelijk stoppen, want een natte vacht scheert niet goed.

10. Verboden te scheren


De oren mag je nooit aan de binnenkant scheren. Dat haar biedt bescherming tegen kou, vuil en insecten. Ook de vetlok wordt meestal niet geschoren. Door die haren aan de kogel komt er geen water in de kootholte en ontwikkelt een paard minder snel mok.

Bron: Bit 231