received_1674155832635388
received_1674155832635388

De Kruising: Boulonnais x KWPN

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Boulonnais x KWPN


Naam: Presco


Geslacht: ruin


Stokmaat: +/- 1.60 m (groeit nog)


Kleur: vos


“Ik vind deze kruising erg speciaal”, vertelt Chloë de Bolle. Ze had nog nooit zo’n kruising gezien, tot ze deze bij haar buurman, een paar huizen verder, zag. “Hij heeft al enkele jaren steeds met een Boulonnais-hengst gekruist met KWPN-merrie en daarvan veulentjes gehad. Ik ken persoonlijk verder nog niemand met deze kruising.” Overigens zit er ook nog appaloosabloed in de vader, vertelt Chloë.

Veulentje gekocht


Eerst had Chloë het idee zelf een veulen bij haar merrie te fokken. Ze kwam steeds voorbij de Boulonnais-hengst van haar buurman en het leek haar wel leuk daar een veulen van te fokken. Dat mislukte, want haar merrie bleek niet vruchtbaar genoeg. “Daarom hebben we het veulentje van onze buurman gekocht dat toen enkele weken oud was. Op 12 augustus 2015 was het de grote dag en kwam hij bij ons.”

Sterke achterhand


“Ik was op slag verliefd op de resultaten van deze kruising. Het zijn paarden met een zeer sterke achterhand, breed gebouwd en met een werkwillig karakter. Toch moet je ze steeds een uitdaging blijven bieden.”

Kleur


Presco, nu twee jaar en negen maanden oud, lijkt weliswaar op zijn broers, alleen zijn kleur is anders. “De broers van mijn paardje zijn allemaal roankleurig: van grijs-wit tot bruin-wit. Mijn paard was de eerste vos. Ik dacht eerst dat hij ook roan zou worden, maar het is bij enkele witte haartjes op zijn schouder en schoft gebleven.”

Gangen


“Wat ik vooral terug vind van een KWPN’er is het gangwerk van mijn paard. Hij kan perfect tempowisselingen aan de longe als ik deze vraag. Onder zadel weet ik dit nog niet, maar ik vind zijn gangen wel ruim en gecontroleerd. Hij vertrekt perfect vanuit zijn achterhand. Ook de techniek in het springen valt op. Zo trekt hij zijn achterhand in en wil hij er steeds voor gaan.”

Uiterlijk


“Qua uiterlijk is hij niet zo smal als een KWPN’er. Maar heeft hij zeer ontwikkelde benen en achterhand waardoor hij stevig op zijn benen staat. Ook zijn nek is dik maar zijn hoofd valt dan weer niet al te breed uit. Wat wel typisch is aan hem is, zijn zijn hele dunne manen en staart. In zijn staart kun je trouwens drie kleuren vinden: vos, blond en bruin.”

Zacht karakter


“Ik vind zijn karakter zacht. Maar je ziet het erg snel als hij zijn dagje niet heeft. Bokken of steigeren zou hij nooit doen. Als hij bang is van iets springt hij gewoon eens omhoog, maar weglopen doet hij niet. Wat ik wel erg speciaal vind aan hem is dat als hij ziet dat het mij niets doet, dat hij het vertrouwt en het vaak wel gaat doen. Zoals trailerladen.”

Springsport


Mijn doel met hem is wedstrijden in het springen te rijden. Momenteel longeer ik hem en maak ik hem klaar voor op te leren (spieren kweken, rechtrichten). We doen ook wat grondwerk zoals los cirkelen, wat hij geweldig vindt!”

Voor alles geschikt


Ik denk dat hij echt voor alles geschikt is. Zijn broers doen western. Maar zie hem meer de dressuursport en springsport in gaan vanwege zijn techniek. Maar misschien doen we voor de afwisseling eens een stukje western want hij kan perfect kort stoppen. Ik denk dat hij ook voor de koets zou kunnen lopen, maar dat heb ik nog niet getest.”

Vind je de kruising Boulonnais x KWPN een aanrader?


“Ik vind deze kruising zeker een aanrader! Ze zijn zachtaardig, lief, nieuwsgierig, speels en al zeker werkwillig! Dus vind dit zeker een aanrader. Ik ben er helemaal verliefd op!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
received_1674155672635404