20171219_130509
20171219_130509

De Kruising: IJslander x Fjord

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


IJslander x Fjord


Naam: Orange


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.43 m


Kleur: lichte vos, ’s zomers oranje


“Orange is een kruising IJslander x Fjord van bijna 13 jaar. Ik heb hem een hele tijd af en aan geleast  en sinds 1 juli 2017 is hij in mijn bezit”, vertelt Daphne Springelkamp. “Ze weet dat Orange een kruising is, maar of nu zijn vader of moeder een Fjord was, weet ze niet met zekerheid te zeggen. Helaas weet ik niet veel van zijn verleden. Ik heb er wel eens naar gevraagd, maar omdat hij in een grootte kudde geboren is, konden ze mij ook geen verdere informatie geven.  Als ik zelf een gokje mag wagen, denk ik dat zijn moeder IJslander is en zijn vader Fjord.”

Koel karakter


“Waarom precies voor deze kruising gekozen is, weet ik niet.  Ik denk dat er voor deze kruising is gekozen, omdat het over het algemeen beide vrij koele paarden zijn, je kan er dus snel mensen mee op pad sturen. Verder kan ik er niet zoveel over zeggen wat hij van de IJslander heeft, want ik heb niet zoveel verstand van dat ras. Wel zie ik vaak zijn Fjordenkarakter naar voren komen. Zeker zijn streken en soms erg koppige gedrag. Hij kan daarentegen af en toe, als hij het niet helemaal meer snapt, wel kleine stukjes tölten (zo voelt het tenminste).”

Uitstraling van een Fjord


Qua uiterlijk heeft hij ook meer weg van een Fjord. “Hij heeft een aalstreep en donkere strepen op zijn benen. Volgens mensen uit mijn omgeving heeft hij ook een echte Fjord-uitstraling. Dat is vaak het eerste wat ze in hem zien.”

Kleur van een IJslander


“Orange is ongeveer 1.43 m hoog en zit qua stokmaat dus een beetje tussen beide rassen in. Hij heeft de kleur wel zeker weten geërfd van de IJslanderkant. Ik had het nooit eerder gezien, totdat ik een IJslandergroep ben gaan volgen.” Ook iets wat zijn IJslanderafkomst verraad is zijn extra gang. “Als Orange soms iets niet begrijpt tijdens het rijden begint hij soms te tölten, dit is hem verder nooit geleerd dus zal hij (helaas) ook niet doen op commando.”

Oranje


Daphne heeft haar pony gekocht bij het Fjordenpaard in Amerika (NL). “Hier kun je paarden huren om lange buitenritten te maken. Hij heeft daar vanaf zijn vierde zo’n acht jaar manegelessen gelopen.” Waarom Orange zo heet, laat zich niet zo moeilijk raden. “Orange had zijn naam al toen ik hem kocht. Het is gebaseerd op zijn vachtkleur. Deze is namelijk oranje in de zomermaanden. De overige tijd van het jaar heeft hij een lichte voskleur.” Daphne is voor Orange gevallen, om wie hij is. “Hij draagt iets met zich mee wat hem gewoon echt super leuk maakt! Wat dat is, kan ik niet precies zeggen. Hij is voor alles in, hij kan dressuur, springen, is super fijn op buitenrit en we zijn sinds kort begonnen met vrijheidsdressuur wat hij ook leuk oppakt. We rijden voornamelijk recreatief”

Springen


Daphne laat Orange ook wel eens vrijspringen, dat kan hij volgens haar het beste. “Hij kan als de beste springen, maar als ik op hem rijdt gaat dit iets minder goed. Dit ligt ook grotendeels aan mijzelf doordat ik een angst mee draag. Hij vindt het zo leuk dat hij soms een beetje te vrolijk wordt en het dus niet altijd even goed gaat.” Maar Orange haalt Daphne telkens weer uit haar dipje. “Hij kan je heel goed aan het lachen maken! Als ik even in een dipje zit, maakt hij me altijd weer blij.”

Vind je de kruising IJslander x Fjord een aanrader?


“Het is zeer zeker een aanrader! Ze zijn super vrolijk en echte allemansvriendjes. Je kan jong en oud er zo mee laten weg rijden, en ze zijn gewoon echt voor alles in!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl