Groeten uit
Groeten uit

Groeten uit... Algarve, Portugal

Nieuws

“Tijdens de allereerste buitenrit die ik begeleidde galoppeerden we door een grote plas. Er was een pony bij die daar helemaal geen trek in had en opzij sprong, langs de plas. Ineens galoppeerde de pony alleen voorbij. Toen ik omkeek bleek de ruiter in de boom te hangen! Gelukkig was zij okee”, grinnikt Bit-lezer Dominique Holewijn (19), die sinds een jaar met haar Fries Jildo in het zonnige Portugal woont.


Februari 2016 begon haar avontuur. “Ik was op zoek naar een stage, en een vriendin van mij vond een plek in Portugal bij een Engels en Nederlands sprekende familie waar een paardenstage werd aangeboden. Eigenlijk had ik er niet zo’n trek in, maar mijn vriendin sleepte me praktisch mee, dus toen heb ik toch maar mijn koffers gepakt.”

Amor


[caption id=”attachment_95887” align=”alignright” width=”225”] “Na drie maanden zat de stage erop, maar ik dacht: ‘No way dat ik nu naar huis ga!’”[/caption]

Na drie maanden zat de stage erop, maar ik dacht: ‘No way dat ik nu naar huis ga!’. Ik had een geweldige tijd gehad, én de liefde gevonden… Maar ja, ik had nog een opleiding Paardenmanagement die ik af moest maken in Nederland. De eigenaar van de stal gaf terecht aan dat ik die opleiding wel af moest ronden, want zonder diploma mocht ik daar ook niet blijven werken.

Dus toen ben ik teruggegaan naar Nederland om mijn studie af te maken. In de zomer vloog ik terug naar Portugal om de hele vakantie te helpen met onder andere het trainen van de paarden en het begeleiden van de ritten. Daarna moest ik nog één jaar in Nederland afmaken. Dit jaar was intens: ik vloog veel heen en weer om afwisselend mijn studie te volgen en te werken in Portugal en natuurlijk om bij mijn vriend, de zoon van de baas, te zijn. Gelukkig had ik een fijne docent die mij altijd hielp om mijn schoolopdrachten goed en op tijd af te ronden, ook als ik een periode in Portugal was.

Lievelingskleur


[caption id=”attachment_95885” align=”alignright” width=”300”] Dominique met de Lusitanoruin Mr. Boneco[/caption]

Nu een jaar geleden was ik eindelijk klaar met mijn opleiding en ben ik samen met mijn Fries Jildo definitief naar Portugal verhuist om fulltime werkzaam te zijn op dit leuke familiebedrijf. De werkzaamheden zijn het begeleiden van de ritten, het trainen van de paarden, het geven van lessen en het verzorgen van de honden in het hondenhotel.”

“Om zeven uur beginnen we met voeren, en daarna train ik paarden of begeleid ik buitenritten. Buitenritten zijn er vaak ‘s ochtends rond half negen of een uur of elf. ’s Middags zijn er vaak lessen. Het leukste vind ik om kleine kinderen mee te nemen op buitenrit. Die hebben lekker veel fantasie en stellen hun vragen lekker recht door zee. Waar volwassenen vaak vragen stellen over je carrière, kunnen kinderen uit het niets naar je lievelingskleur vragen. Heerlijk vind ik dat.”

Cultuurshock


[caption id=”attachment_95886” align=”alignright” width=”300”] “Het is natuurlijk een oer-Nederlandse Fries, dus die had wel even een cultuurshock”[/caption]

Dominiques Fries Jildo moest flink wennen aan Portugal. “Het is natuurlijk een oer-Nederlandse Fries, dus die had wel even een cultuurshock.” Maar niet alleen Jildo moest wennen. “Ik heb heel erg last gehad van heimwee. Nu nog steeds wel, maar minder dan aan het begin aangezien ik inmiddels nieuwe contacten heb gelegd.”

“Ik had aan het begin natuurlijk al mijn vrienden in Nederland achtergelaten, en in Portugal had ik weinig mogelijkheden om nieuwe contacten op te doen omdat ik veel aan het werk was. Vrije dagen waren – en zijn nog steeds af en toe – het ergst. Ik probeer het gevoel altijd van me af te zetten door veel met Jildo te doen. Lekker trainen, wassen. Zo werd ik even afgeleid.”

Toch zou Dominique niets meer anders willen. “Ik ben hier helemaal op mijn plek. Ik zou echt iedereen willen aanraden om niet teveel te twijfelen. “Als je teveel twijfelt mis je kansen. Kijk naar mij: ik twijfelde heel erg of ik deze stage wel zou doen. Als mijn vriendin me niet overgehaald had, was ik niet gegaan. En dan was ik zoveel mooie dingen misgelopen!”

Bron: Bitmagazine.nl
IMG-20180425-WA0000
Groeten uit
Groeten uit
FB_IMG_1530537522075