De Kruising: Haflinger x Tinker

Fun Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Bailey, een kruising tussen een Haflinger en een Tinker.

Naam: Bailey
Leeftijd: 9
Geslacht: Merrie
Kruising: Haflinger x Tinker
Kleur: Vos-bont
Stokmaat: 1.45

Bailey is het paard van Lisa Friebel. Ze heeft Bailey nu zo’n 2,5 jaar en ze is hartstikke gek op haar. “Bailey is echt een schat van een paardje”, vertelt ze. “Ik kan alles met haar doen. Vooral springen is ze gek op, ze mist echt nooit een hindernis. Dressuur doet ze ook graag, maar dat vind ze wat moeilijker. Dat komt natuurlijk ook vanwege haar bouw. Verder doen we af en toe mee aan een crosswedstrijd, of maken we een buitenritje.”

“Ik heb toevallig een paar maanden geleden de fokker van Bailey aan de telefoon gehad”, vertelt Lisa. “Ik was nieuwsgierig naar waar ze vandaan kwam, dus toen ben ik via Facebook op zoek gegaan. Zo ben ik erachter gekomen dat Bailey is gefokt omdat de fokker graag een Tinker met wat minder behang wilde fokken. De fokker heeft wel een jaar of 10 met deze kruising gefokt, dus er lopen er genoeg van rond!”

Bouw & karakter

“Van buiten ziet Bailey er gewoon uit als een Tinker, op wedstrijd wordt dan ook altijd gedacht dat ik op een Tinker rijd. Logisch, want ze heeft ook wel echt die vlekken. Ze heeft ook wel wat behang, maar veel minder dik en lang dan een echte Tinker, ze heeft ook veel minder manen. Ze komt wel uit een moderne familie Haflingers, die zijn vaak wat smaller, dus ze is lang niet zo breed als een Tinker, maar ook niet zo smal als een moderne Haflinger. Die wat bredere bouw maakt ook dat ze in de dressuur af en toe wat moeite heeft met de oefeningen, zoals het strekken.”

“Bailey is echt hartstikke lief. Ze is enorm werkwillig en doet echt alles voor je, maar ze kan soms wel wat koppig zijn. Dan steekt ze haar hoofd tussen haar benen en rol je er zo van voren af als je niet oplet. Daarbuiten is het een geweldig paard, ook aan de hand kun je alles met haar doen en loopt ze zo met je mee. Ze is echt een knuffelpaard, je kunt uren met haar knuffelen, maar ze is ook heel speels. In de wei kan ze af en toe wel dik een uur met de bal aan het spelen zijn voordat ze gaat eten, ook in de bak vind ze het leuk om bijvoorbeeld achter je aan te rennen. Verder is ze ook echt een baasje. Ze is de moeder van de kudde, maar ook gelijk het hoofd van de groep.

Band

Lisa: “Bailey is echt mijn beste vriendinnetje, ik ben enorm close met haar. Ik rijd ook wel eens andere paarden, maar ik vind het toch altijd het leukst om met haar bezig te zijn. Ik kan gewoon echt heel goed met haar overweg. Ik heb bijvoorbeeld ook een tijdje warmbloeden gereden, maar dat was niets voor mij. Een koudbloed vind ik veel leuker.”

Vind je de kruising Haflinger x Tinker een aanrader?

Lisa zou de kruising Haflinger x Tinker absoluut aanraden. “Je kunt alle kanten op met deze kruising, ze zijn heel veelzijdig. Tinkers kunnen soms een beetje grof of onhandig zijn en dankzij de kruising met een moderne Haflinger is ze een stuk gevoeliger geworden. Ik heb voorheen zowel een Tinker als een Haflinger gereden, dus ik heb goed vergelijkingsmateriaal. In het geval van Bailey zijn alle goede eigenschappen gewoon gecombineerd. Ze heeft het pit van een Tinker, maar ze is niet zo sloom. Het is echt een koudbloed met pit.”

Bron: Bit & Cap