Jessica & Gypsy
Jessica & Gypsy

De Kruising: Connemara x Noriker

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Gypsy, een kruising tussen een Connemara en een Noriker.

Naam: Gypsy
Leeftijd: 8
Geslacht: Merrie
Kruising: Connemara x Noriker Trekpaard
Kleur: Valk
Stokmaat: 1.64


Gypsy is het paard van Jessica Tjallinks en ze wil haar voor geen goud wegdoen. “Sinds mijn merrie een halfjaar geleden geconstateerd is met kissing spines, zijn we nu in de opbouwende fase om haar weer te berijden. Ze heeft kissing spines op één wervel. De bedoeling is dat wij dan weer lekker recreatief aan de slag gaan. Naast het rijden zijn we ook bezig met grondwerk en vrijheidsdressuur. 

Ze kent op dit moment de spagaat, shake, flemen, op het blok staan, jambette en het begin van de Spaanse pas. Ik wil haar eigenlijk alles nog bijleren op steigeren na, dat vind ik persoonlijk iets te gevaarlijk. We trainen ook de TRT-methode, waarbij de grootste focus ligt op het omzetten van de stress van een paard naar rust. Via deze methode krijg je een heleboel tips om die rust te creëren.”

"Ik heb haar twee jaar geleden geïmporteerd uit Ierland. De kruising Connemara en Noriker is daar zeker niet onbekend en komt dus wel vaker voor. Ik heb haar niet bewust gekocht vanwege deze kruising, maar meer vanwege haar lieve uitstraling. Ze is ook in het Connemara stamboek opgenomen."

Bouw & karakter

"Gyspsy heeft een stevige bouw, maar is in verhouding ook compact. Ze oogt namelijk veel breder als een normaal paard. Ze heeft ook ontzettend grote hoeven. IJzermaat drie om precies te zijn. Deze kruising is over het algemeen fors gebouwd met grote hoeven. Ze heeft het hoofd van een Connemara, lang maar niet groot. Het is echt een mix tussen Connemara en een Noriker, want ze is het beide net niet of net wel. Met rijden kan ze worden vergeleken met een tuiger als het gaat om de gangen."

"Gypsy is ontzettend lief en rustig. De grootste bijzonderheid blijft toch wel dat ze een hele grote kindervriend is. Ik zou haar eerder aan een jong kind toevertrouwen dan een volwassen iemand. Ze is enorm voorzichtig en lief voor kleine kinderen. Na twee jaar is en blijft ze toch nog steeds het bijzonderste paard van de wereld voor mij, gewoon omdat ze van die aparte karaktertrekjes heeft." 

"Als Gypsy vast staat op de poetsplaats en er rijden tractors of vrachtwagens langs, is er niks aan de hand. Maar o wee als er een hoevenkrabber valt wat haar niet zint. Dan gaat ze hangen en is het wachten totdat de musketonhaak van het halstertouw breekt. Je zou denken dat ze zou vluchten, maar ze staat heel kalm op dezelfde plek rond te kijken. Ze vraagt zich dan af wat er zojuist is gebeurd. Ik denk dat haar karakter echt van een Noriker is, omdat ze zo rustig, kalm en lief is. Maar dan toch heel soms komen er van die pony streken in haar op."

Band

Jessica:"Sterk, al zeg ik het zelf. Toen ik haar twee jaar geleden gekocht was ze ontzettend bang voor vele dingen. Borstelen of vaststaan kon niet en voetjes optillen was not done. Die angst hebben we samen overwonnen, wat onze band zeer sterkt maakt. Ik kan haar nu rustig borstelen, vastzetten en haar voetjes optillen zonder problemen. Ondanks dat ze soms wat lomp kan zijn, is ze voor mij onbetaalbaar. Ik doe haar voor geen goud weg. Ik was in de eerste instantie heel erg verdrietig dat ik haar had gereden met pijn, omdat ze kissing spines heeft. Dat verklaarde ook haar gedrag, het vluchten en de stress. Ik was bang dat ze nooit meer bereden mag worden, maar dit is gelukkig niet zo. Daarnaast doen we ontzettend veel leuke andere dingen die onze band versterkt. In eerste instantie dacht ik dat ze vrijheidsdresssuur misschien niet zo leuk vond, maar dat kwam omdat ze de snoepjes niet haar smaak waren. Wat een muts!”


Vind je de kruising Connemara x Noriker een aanrader?

Jessica vindt de kruising Connemara x Noriker wel een aanrader. “Zeker voor de recreatiesport is het een goed paard. Daarnaast kun je lekker het bos in gaan of crossen. Wat betreft de dressuur zou ik er geen hoge verwachtingen van hebben. Het is geen sportpaard, maar een B-proefje zou ze makkelijk kunnen lopen. Ze pakt grondwerk en vrijheidsdressuur wel goed op en dat vindt ze ook ontzettend leuk. Daarnaast heeft ze een zo’n lieve uitstraling uit haar oogjes. Ze is en blijft een bijzonder paard voor mij.”

Bron: Bit & Cap

[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Gypsy
Jessica & Gypsy 2
thumbnail_image0
thumbnail_image0
Jessica & Gypsy vrijheidsdressuur-2-2-2-2
Jessica & Gypsy vrijheidsdressuur-2
Jessica & Gypsy vrijheidsdressuur
Jessica & Gypsy sneeuw