20210410_092612
20210410_092612

De Kruising: Haflinger x Fjord x NRPS

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Rakker, een kruising tussen een Haflinger x Fjord x NRPS.

Naam: Rakker
Leeftijd: 30 jaar
Geslacht: Ruin
Kruising: Haflinger x Fjord x NRPS
Kleur: Isabel
Stokmaat: 1.45 m

Rakker is al vele jaren de pony van Lydia Reukema waardoor ze hem door en door kent. “Ik ken Rakker nu al vijfentwintig jaar, vanaf dat ik een ukkie ben. Ik was namelijk tien en hij was vijf op dat moment. We zijn echt met elkaar opgegroeid. Ik leerde paardrijden op een boerderij. Ik had wat lesjes gehad en toen zag ik Rakker staan. Ik wilde natuurlijk op hem rijden, maar hij stond niet echt bekend als een rustige pony. Toch was ik iets eigenwijs en wilde ik het graag proberen. Wat bleek? Er was meteen een klik.”

“Twee jaar later kochten we hem en sindsdien staat hij bij mij. We waren beide nog helemaal ‘groen’ en hebben dus alles geleerd met vallen en opstaan. Rakker kende nog niet echt het woord opvoeding. Voetjes optillen, stilstaan, opzadelen en alle andere basisdingen moest hij nog leren. Hij moest ook nog veel balans krijgen. In het begin hebben we recreatief gestapt en zijn we rustig gaan opbouwen. Hij was namelijk erg stijf en niet soepel. Dat was natuurlijk een hele klus, want ik was ook onervaren. Maar het is een hele leuke recreatiepony geworden.”

Bijna dertig jaar oud

“Het is dus wel geslaagd! We hebben van alles samengedaan en uitgeprobeerd. Zo kwam ik erachter dat dressuur totaal niet zijn ding was. Springen vond hij prachtig, maar hij was voor mij te sterk in het parcours. Wat paste dan wel bij ons beide? Ik ben western gaan proberen, want hij heeft hele mooie, vlakke gangen. Dit hebben we voor een lange tijd gedaan met ontzettend veel plezier. Daarnaast hebben we ook veel buitenritten gemaakt, maar dat vergde wel wat oefening. Hij vond veel dingen eng en hij moest vertrouwen kweken. Later ging hij wel gewoon ontspannen mee op buitenrit.”

“Rakker is nu bijna dertig, een bijzondere leeftijd. Het is misschien wel een wonder dat hij deze leeftijd haalt, want hij is nooit echt gezond geweest. Hij heeft astma en is hij acht jaar geleden gediagnosticeerd met Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID), oftewel Cushing. Een aandoening waarbij de aanmaak van hormonen wordt ontregeld.”

“Hij kreeg ook nog eens op zijn zevenentwintigste een zware peesblessure. Hij was te enthousiast aan het ravotten met de Shetlanders, gewoon lekker paard zijn. Hij is een half jaar later goed hersteld en dus mochten we voorzichtig aan weer wat gaan doen. Het probleem met Rakker is dat hij veel te fanatiek is. Hij doet dan al snel weer te veel, waardoor hij dan weer niet goed liep. Ik heb hem hiervoor dus moeten beschermen en besloten dat hij op zijn achtentwintigste lekker met pensioen ging.”

“We doen nog wel lichtjes wat werk om hem bezig te houden, zoals grondwerk en longeren. Helemaal niks doen is ook geen optie. Hij vindt horse agility ook ontzettend leuk. Zo mooi om te zien dat hij nog zo veel plezier heeft in de dingen die hij doet.”




Bouw & karakter

“De moeder van Rakker is een kruising tussen een Haflinger en een Fjord. Zijn vader is een NRPS. Hij is heel slank voor een Haflinger en een Fjord, dus ik denk dat hij toch meer de NRPS kant op gaat qua bouw. Daarnaast is hij heel sportief en wil altijd graag werken, echt prestatiegericht. Verder heeft hij een vrij lange rug, waardoor hij veel moeite heeft om de achterhand eronder te krijgen. Vandaar dat dressuur ook niet een goede optie voor hem was, want de oprichting was erg lastig. Dan zie je toch dat de houding die westernpaarden hebben veel beter bij hem past: lang en laag. Dat was voor hem eenvoudiger om te doen en hij heeft vlakke gangen. Zijn gangen zijn dan ook makkelijk uit te zitten. Verder heeft hij een aalstreep en zebrastrepen op zijn voorbenen. Op zijn achterbenen een wit sokje en een witte kous. In verhouding heeft ook een groot hoofd met brede kaken en een smal doorlopende bles.”

“Rakker is heel temperamentvol, heeft echt een goede vechtlust, maar is tegelijkertijd ook ontzettend koel in zijn hoofd. Hij is eigenwijs, want hij ontsnapt soms ook wel om dan toch bij dat lekkere stukje gras te komen. Daarnaast is Rakker gek op mensen en wil graag aandacht. Echt een lieverd voor mij. Er is geen dag dat hij niet zijn best beentje voor zet en ervoor gaat. Hij heeft wat dat betreft echt een goede sportinstelling, want fouten maken zit er niet in. Dat verwacht ik niet per se van een Haflinger. Met paarden is hij niet zo sociaal. Hij heeft bepaalde maatjes en de paarden die hij echt niet mag, worden als het ware de wei uitgetrapt.”

Band

Lydia: “We zijn twee zielen, een gedachte. Hij merkt direct als er wat is en ik merk direct als er wat met hem is. We passen goed op elkaar, want we hebben eigenlijk beide dezelfde ziekte namelijk Cushing. Ik denk dat hij altijd heeft geweten dat er wat met mij was. Rakker was extra voorzichtig als ik slechte dagen had. Toen ik eenmaal gediagnosticeerd was met de ziekte van Cushing was het verstandiger niet meer te rijden. Ik heb zo’n goede band met Rakker dat ik dat wel aandurfde. We kunnen lezen en schrijven met elkaar. Het is echt een gouden pony.”

Vind je de kruising Haflinger x Fjord x NRPS een aanrader?

Deze kruising spreekt Lydia zeker aan. “Rakker is zeker goed gelukt en kan veel dingen. Hij heeft een groot karakter en een grote drijf om aan het werk te gaan. Eigenlijk meer dan zijn lichaam aan kan, daar moet je wel mee oppassen. Ik ben deze kruisingen zelf nog niet tegenkomen, maar Rakker is ook echt wel een goed gelukte ‘krantenknipsel’. Misschien zijn mengelmoesjes ook wel sterker. Maar Je moet goed kijken naar het totaal plaatje, de balans en je uiteindelijke doelen. Rakker is een mooi recreatief paardje, maar je zou er bijvoorbeeld nooit hoog mee in de dressuursport komen. Het is wel echt een schat van een paard en iets apart. Zeker wel een aanrader. Al moet je wel goed weten wat jouw doelen zijn en de mogelijkheden van het paard. Echt een team vormen met elkaar is belangrijk voor iedereen natuurlijk.”

Bron: Bit & Cap

FB_IMG_1569649512544
20210814_114435
20210723_113250
20210102_182752
20190819_115145
IMG_4946
20210102_182752-1
20190819_115145-1