Naomi & Ona
Naomi & Ona

De Kruising: Hannoveraan x Barock Pinto

Recreatie Members Only Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Ona, een kruising tussen een Hannoveraan en een Barock Pinto.

Naam: Ona
Leeftijd: 6 maanden
Geslacht: Merrie
Kruising: Hannoveraan x Barock Pinto
Kleur: Donkerbruin
Stokmaat: (verwacht) 1.68 m

Ona is het veulentje van Naomi van de Vossenberg en ze ziet het echt als haar kindje. “Mijn merrie begint ouder te worden en ze mag over een paar jaar met pensioen. Om toch nog iets van haar te hebben, wilden we een eigen veulentje fokken. Een halfjaar geleden werd Ona geboren. Het is dan ook een bewuste kruising. We zijn zelfs naar meerdere hengsten wezen kijken en dit waren allemaal KWPN’ers. Onze kennis had een superleuke Barock Pinto hengst en deze vonden we er toch wel boven uitspringen.”

“We hebben hem ook gekozen vanwege zijn karakter, hij is namelijk erg lief en rustig voor een hengst. We zijn enorm blij dat we voor deze hengst hebben gekozen. Toch lijkt Ona het meest op haar moeder als het gaat om gedrag en uiterlijk, eigenlijk net een kopie. Daar ben ik ook ontzettend blij mee. Wel vond ik het erg spannend om zoiets kwetsbaars te hebben, want er zitten toch altijd risico’s aan vast. In het begin verliep het dan ook niet allemaal even soepel. Ik was voornamelijk bang dat Ona zichzelf zou blesseren en was extra voorzichtig met haar. Na wat hulp en begeleiding gaat dit al stukken beter.”

“Ik kijk er nu al enorm naar uit om met haar te gaan rijden, maar dat duurt natuurlijk nog wel even. We focussen ons nu eerst op de opvoeding. Ona is nog ontzettend jong en mag lekker genieten van haar eigen tijd en dingen ontdekken. We doen dus nog niet heel veel, maar zijn al wel bezig met de basisopvoeding. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met vast staan en iets op de rug hebben.”

“Dan kan ze hieraan wennen. Ze pakt het allemaal perfect op en doet hier verder niet moeilijk over. Dat is heel fijn, echt een top karakter. Knuffelen en borstelen is op dit moment onze favoriete bezigheid. Of het nu in haar stal is of bij haar in de wei, hier maak je Ona erg blij mee. En mij natuurlijk ook, ik spendeer het liefst zoveel mogelijk tijd met haar.”

Bouw & karakter

“Ze is natuurlijk nog volop in de groei, omdat ze nog zo jong is. Ze staat al wel heel mooi op haar benen en zoals het er nu uitziet zal ze meer richting het uiterlijk van een sportpaard groeien. Haar moeders kant dus. De volle bos manen en staart heeft ze wel van haar vader geërfd, want haar moeder heeft echt dunne manen. De rest van de bouw is nog even afwachten, maar ik denk dat ze van beide wel wat meekrijgt.”

“Ik hoor ook van veel mensen dat ze het wel een aparte kruising vinden, omdat de moeder een echt sportpaard is en de vader is weer heel breedgebouwd. Ona lijkt echt meer op haar moeder, dus op een Hannoveraan. Ook qua gangen zie ik meer de Hannoveraan terug dan de Barock Pinto. De kleur daarentegen is nog heel wisselend. Ze is geboren met een meer kastanjebruine kleur, maar tussendoor is ze ook erg donker geweest. Op een gegeven moment dachten we dat ze zwart zou worden. Nu heeft ze als het ware een soort zwarte ‘deken’ op. Ze is namelijk zwart over haar rug en billen, ook rondom haar ogen zit een dun donkerbruin bijna zwart randje.”

“Beide rassen zijn zover ik weet erg koel in het hoofd en ontzettend leergierig. Daardoor is het ook zo leuk om met Ona aan de slag te gaan, want ze pakt het zo snel en goed op. Ze is echt attent en op je gericht. Ik denk ook echt wel dat ze een betrouwbaar en eerlijk paard wordt, want daar staan beide rassen wel om bekend. Ze is ook echt schattig en super lief.”Band

Naomi: “De band tussen ons is te beschrijven als moeder en kind. We hoeven niks tegen elkaar te zeggen en voelen elkaar feilloos aan. We hoeven elkaar maar aan te kijken en dan weten we wat we van elkaar nodig hebben. We zijn echt onafscheidelijk en kunnen nog veel samen leren de komende jaren. Ik vind haar zo bijzonder en speciaal en ik kan niet zonder haar.”

Vind je de kruising Hannoveraan x Barock Pinto een aanrader?

Voor Naomi is het een zeer geslaagde kruising. “Ik vind het zeker een aanrader, want het is gewoon een enorm leuke kruising. Zelf ben ik deze kruising nog niet eerder tegengekomen, maar ik denk vast dat ze wel zijn. Ona is heel erg lief, rustig en vooral leergierig. Dat zijn toch wel goede eigenschappen en ik ben er ontzettend blij mee.”

Bron: Bit & Cap

image1
image0
Foto-11-11-21-om-11.35
image4
image3
image2