band
band

De Kruising: Shetlander x Mini Appaloosa x Welsh

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Iris, een kruising tussen een Shetlander x Mini Appaloosa x Welsh

Naam: Iris
Leeftijd: 12
Geslacht: Merrie
Kruising: Shetlander x Mini Appaloosa x Welsh
Kleur: Appaloosa
Stokmaat: 1.07


Iris is de pony van Iris Veenstra. Inderdaad ze hebben dezelfde naam en zijn onafscheidelijk. “Ons verhaal begint al vóór 2009, Iris haar moeder is dan namelijk mijn verzorgpony. Ik ging haar regelmatig poetsen en ook rijden deden we met plezier.”

“Zij is een Shetlander gekruist met een Welsh. Op den duur werd zij gedekt door een Mini Appaloosa en toen werd Iris geboren. Ik mocht een naam voor het veulen verzinnen en vroeg destijds aan mijn moeder wat zij de mooiste meisjesnaam vindt. Dat was natuurlijk ‘Iris’. Iris is dan ook bewust gefokt op deze kruising. De fokker wilde namelijk een kleine pony met stippen die goed voor de wagen kon. De kruising Shetlander met Mini Appaloosa komt wel steeds vaker voor. Officieel zijn de stippen niet een vachtkleur die bij het Shetlander ras hoort, maar je ziet ze steeds meer. Er wordt steeds vaker op deze manier gefokt, want de stippen zijn natuurlijk hartstikke leuk.”

“Vanaf het moment dat Iris is geboren, werd ze mijn verzorgpony. Ik leerde haar van alles en ik kon zelfs nog ongeveer twee jaartjes op haar rijden. Daarna was ik te groot, maar toen ging ik haar beleren voor de koets. Samen konden we alles aan. Helaas, de pony’s bleken niet zo’n goed huisje te hebben bij de eigenaar. Daardoor raakten ze ook meerdere keren hoefbevangen.”

“Vier jaar geleden heb ik Iris kunnen kopen. Sindsdien werken we samen aan haar gezondheid, want ze blijkt chronisch hoefbevangen te zijn. Iets vinden wat Iris zou kunnen helpen was een hele zoektocht, want het is per paard toch verschillend. Gelukkig zijn we nu op de goede weg. Ik heb veel geprobeerd en daarbij is van alles wel gelukt, maar ook een heleboel niet.”

“Soms was ik wel bang dat ik haar moest laten gaan, omdat het gewoon niet beter leek te worden. Maar de wil om te leven is er en op het moment gaat het echt super. Iris is echt mijn levenspony en ik hoop dat ze nog heel wat jaren bij mij mag blijven.”


“Op dit moment doen we veel aan grondwerk, vrijheidsdressuur en wandelen. Iris kent bijvoorbeeld al de jambette, flehmen, schudden, achterwaarts, zijwaarts, spagaat, buiging en liggen op commando.”

“Binnenkort krijgen we ook lessen in het trainen op een positieve manier met de 4DimensionDressage methode. Dit is een trainingsmethode die onder andere wordt ingezet bij revalidatie om je paard te helpen weer in zijn natuurlijke en correcte balans te kunnen gaan lopen. Op deze manier hoop ik haar ooit weer zo goed in haar vel te krijgen dat ze weer voor de sulky kan. Van de hoefsmid en de osteopaat hebben we al groen licht. Iris is daarnaast ook echt bomproof en daardoor kan ik superveel met haar.”

“Zo hebben we al een keer meegedaan aan een schriktraining, maar hier hebben we weinig van geleerd. Afgelopen voorjaar heb ik haar meegenomen naar de basisschool waar ik mijn stage doe. Uiteindelijk zaten er drie klassen om haar heen en dat vond ze allemaal prima. Ik zou ook graag nog wel wat dingen op verplaatsing willen doen, zoals de Xtreme Trail in Empe.”

“Dit is een grote buitenlocatie waar je met je paard naartoe kunt gaan en dan ga je over een groot parcours van crosshindernissen heen. Je wordt daar in groepen begeleid en ze hebben ook een Shetlanderdag, waarbij je dit parcours dus aan de hand gaat doen. Dat lijkt me helemaal top om te doen met Iris.”

Bouw & karakter

“Ik zie de bouw van alle drie rassen terugkomen bij Iris. Ze is slank en sierlijk net als een Mini Appaloosa, maar heeft ook de korte bouw van een Shetlander. Iris heeft een edel hoofd met kleine attente oren, wat ook kenmerken zijn van een Welsh. Ook de borst lijkt wel wat op die van een Welsh vind ik. Iris is eigenlijk een grote Shetlander, want ze iets groter dan één meter. In de winterperiode, nu dus, lijkt ze echt het meest op een Shetlander.”

“Ze maakt dan ook een teddybeervacht aan, heerlijk warm en zo leuk. Daarnaast heeft ze natuurlijk ook de vachtkleur van een Mini Appaloosa. In de zomer ziet ze eruit als een Mini Appaloosa met haar gladde vacht en slanke postuur. Ik vind beide wel wat hebben. Iris haar gangen lijk op die van een Welsh. Ze maakt namelijk ruimere passen dan een Shetlander of een Mini.”

“In haar karakter zie ik ook wel kenmerken terugkomen van alle rassen. Een Mini Appaloosa is vaak zachtaardig, maar wel temperamentvol, intelligent en werkwillig. Dit is dan ook de perfecte omschrijving voor Iris. Ze is ontzettend lief, maar heeft wel een duidelijke mening. Daarnaast kan ze pittig zijn, maar staat ze altijd klaar voor me. Ze heeft dan ook echt zin om te werken, zo pakt ze nieuwe vrijheidsdressuur oefeningen bijna altijd op binnen één sessie.”

“Ze wordt ontzettend vrolijk als ze nieuwe dingen leert. Het temperamentvolle en sensibele heeft ze ook van een Welsh en een Mini Appaloosa, maar ze is ook koel in haar hoofd. Het eigenwijze en koppige van een Shetlander horen ook bij haar karakter. Als Iris niet wil dan gaat ze niet. Ze is overigens ontzettend lief, ik kon vroeg zo een aanloopje nemen en op haar springen. Ze luistert goed.”

Band

Iris: “Ik vind onze band fantastisch. In een reading die ik onlangs bij Iris heb laten doen ‘zei’ ze dat ze blij is dat ik op haar pad ben gekomen. Dat vind ik heel bijzonder. Bij deze reading ging iemand op afstand contact maken met mijn paardje en aantal vragen die ik had beantwoorden. Ik denk dat Iris echt door heeft dat ik haar wil helpen en ze neemt alle medicijnen ook van mij aan.”

“Ze eet alle kruiden die ik haar voer en loopt samen met mij langs alle enge dingen. Ik kan echt niet meer zonder haar. Als sinds Iris geboren werd, toen was ik negen, ben ik ontzettend veel met haar bezig geweest. Omdat we elkaar al zo lang kennen, weten we perfect wat we aan elkaar hebben. Ik denk dat dat zorgt voor een mooie vertrouwensband.”

Vind je de kruising Shetlander x Mini Appaloosa x Welsh een aanrader?

Iris vindt de kruising fantastisch: “Het is zeker een aanrader, vooral als je kijkt naar haar karakter en de bouw. Het zijn hele werkwillige paardjes die sterk zijn en ook niet al te klein. Het enige waar je wel echt rekening mee moet houden is met de suikergevoeligheid van de drie rassen. Er is dan een verhoogde kans op hoefbevangenheid, maar dit is prima onder controle te houden met de juiste zorg.”

Bron: Bit & Cap

image_6487327
image_6483441
Zomer
Iris-winter
Iris-shoot-
Iris-en-Iris-