Gezina - Oeps
Gezina - Oeps

De Kruising: Fjord x Tinker

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Oeps, een kruising tussen een Fjord en een Tinker.

Naam: Oeps
Leeftijd: 12
Geslacht: Merrie
Kruising: Fjord x Tinker
Kleur:Bont
Stokmaat: 1.40

Oeps is het paard van Gezina Noordhuis en de naam zegt het misschien al, maar Oeps was een ongelukje. “Het verhaal van Oeps, de naam zegt al veel. Mijn ouders hadden een zorgboederij ‘Fenna Heerd’. Ze hebben daar altijd Fjorden gehad waarop mensen met meervoudige beperkingen konden paardrijden. Een van de Fjorden werd ouder en na een lange zoektocht hebben we een nieuwe Fjord gevonden en gekocht. 

Op dat moment was dat paard heel erg dik. In eerste instantie hebben we haar op dieet gezet. Op een gegeven moment toen we aan het rijden waren, zagen we dat ze een rare bult had onderaan de buik. We hebben er een dierenarts bij gehaald en die feliciteerde ons. Zij zou een veulen krijgen en het duurde niet lang meer. De volgende dag, op Goede Vrijdag, werd Oeps geboren. Het was een complete verrassing voor ons en de vorige eigenaren. Die hebben we destijds gebeld. Er bleek voor korte tijd een een Tinker hengst bij de Fjord merrie in de wei te hebben gestaan. Van het een komt het ander. Eigenlijk hadden we dus twee voor de prijs van één.”

‘Oeps is gebleven en we hebben haar zadelmak gemaakt. Zo konden er ook gehandicapten op rijden, daar ging Oeps heel goed mee om. Niks niet bang voor de tillift of andere dingen. Helaas is mijn vader vorig jaar overleden en mijn moeder vond de zorg voor alle paarden te zwaar worden. Alle paarden zijn verkocht, behalve Oeps. Zij is zo’n geliefd paard. Oeps staat dus nu bij mij thuis. Ik rijd zelf buitenritjes met haar en we hebben een recreatiebedrijf waarvoor we Oeps inzetten. In de zomer hebben we kampen, waaronder een middeleeuws kamp. Dan gaan we met de kinderen boogschieten te paard en daar is Oeps uitermate geschikt voor.”Bouw & Karakter

“Ze is grof, stevig en breed gebouwd. Echt de bouw van een Tinker. Herkenbaar zijn de dikke sokken. Daarnaast ook grote, gespierde benen en hoeven en een brede, korte rug. De aalstreep is ook duidelijk zichtbaar bij Oeps net als de zwart-witte manen van een Fjord. Fjorden hebben ook van die donkere streepjes bij de benen en dat heeft Oeps ook. De vachtkleur is ontzettend bijzonder. Lijkt wel een beetje op een grijzige wildkleur die de Konikpaarden ook hebben. Waar dat precies vandaan komt, weet ik niet. Daarnaast heeft ook nog bont met witte vlekken. Ik heb nog nooit eerder zo’n kleur gezien.”

“De bijzonderheid van dit paard is toch wel het karakter. Ze schrikt nergens van en is heel koel in het hoofd. Een heel lief, nuchter en voorwaarts paard. Je hoeft Oeps echt niet vooruit te schoppen en ze rijdt dus heel fijn. Het voorwaartse heeft ze echt van een Fjord. Het koelbloedige en de nuchterheid heeft ze van de Tinker. Met rijden is ze te vergelijken met een Tinker. Haar gangen hebben een wat kortere pas dit komt omdat Oeps steilere schouders heeft. Fjorden kunnen namelijk hun benen goed naar voren zwaaien, omdat ze schuinere schouders hebben. Oeps heeft dat niet dus ook hierin lijkt ze meer op een Tinker.”

Band

Gezina: “Oeps is gewoon heel braaf en lief, zo’n zachtaardig karakter. Ze zet nooit een stap verkeerd. Het hele verhaal eromheen is bijzonder en de naam is natuurlijk wel grappig. Ik heb nog nooit zo’n fantastisch paard gezien. Oeps zoekt je altijd op en je kunt haar niet voorbij lopen zonder te knuffelen. Als ze in het weiland staat, hinnikt ze altijd naar je. Niet alleen ik heb een mooie, bijzondere band met haar, maar ik merk dat iedereen die hier komt met Oeps staat te knuffelen. Mijn vader had een speciale band met haar en kon ook altijd zo goed met haar knuffelen. Er zit gewoon zoveel goedheid in dit dier. Ik kon het echt niet over mijn hart verkrijgen om Oeps te verkopen toen mijn vader overleed. Daar had ik anders zo’n spijt van gekregen.”

Vind je de kruising Fjord x Tinker een aanrader?

Gezina vindt de kruising zeker een aanrader. “Oeps was natuurlijk geen bewuste keuze, eerder een ongelukje. Maar we zijn zo blij met haar. Ik heb nog nooit eerder zo’n kruising gezien of een paard met zo’n bijzondere vachtkleur en karakter. Oeps heeft echt van alles wat goeds dus ik vind het echt een aanrader. Je hebt het koele en lieve van een Tinker en het voorwaartse van een Fjord. Wat wil je nog meer? En niet te vergeten dat ze een heel gezond paard is dat nooit wat heeft, ook wel belangrijk. Dus Oeps mag er zijn!”

Bron: Bit & Cap

IMG_9820
GW20010-kopie
inbound627085815537277200
IMG_9917
IMG_9820-1
GW20010-kopie-1
inbound627085815537277200-1
IMG_9917-1