Linda & B jay 2
Linda & B jay 2

De Kruising: PRE x Tinker

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met B jay, een kruising tussen een PRE en een Tinker.

Naam: B jay
Leeftijd: 6
Geslacht: Ruin
Kruising: PRE x Tinker
Kleur: Platenbont schimmel
Stokmaat: 1.59

B jay is het paard van Linda Pestel die ze zelf heeft gefokt en waar ze gek op is. “We genieten samen het meest van lekker hard crossen of heerlijk door het water tijdens onze buitenritten door de heide. We rijden daarnaast vooral recreatief en soms wat wedstrijden. Op dit moment zijn we L1 geklasseerd, maar door veel tegenslagen en door corona is hij nog niet regelmatig uitgebracht. Ik hoop dat binnenkort wel te kunnen doen, want mijn droom is om hem toch ooit in het Z te starten.”

“B jay is een bewuste kruising. Ik had destijds een PRE en een Tinker en de karakters van beide paarden beviel mij super goed. Daarom heb ik deze gok gewaagd voor mezelf en bewust op die manier gefokt. Ik hou zelf ook van barokke paarden met een kleurtje. Ik wilde toen graag van mijn PRE-merrie een bont veulen in de hoop dat hij bont zou blijven. B jay is uiteindelijk wel helemaal wit geworden, maar dat maakt het niet minder mooi. Hij is gewoon goed gelukt naar mijn idee. Ik die deze kruising ook niet bewust voorkomen, maar soms zie ik wel een enkeling voorbijkomen. Toch niet zo goed gelukt als de mijne denk ik dan.” 

Bouw & karakter

“Hij is vooral erg breed gebouwd. Zelfs een beetje verbouwd achter, maar dat maakt hem niet minder leuk. Hij heeft ook ontzettend veel haar, dus een dikke staart en manen waar je u tegen zegt. Je snapt wel dat het knotten dan vaak veel tijd vergt. B jay heeft het hoofd van zijn moeder die een PRE is. Hij kan net zoals een P.R.E. ook een beetje zijwaarts uitzwaaien naar voren, maar dat is echt minimaal.”

“Verder qua gangen, uiterlijk, karakter en voornamelijk ook de gelatenheid van een tinker. Het scherpe randje van een PRE is eraf. Deze paarden zijn vaak hooggevoelig en zijn goed in het lezen van mensen en spiegelen van gevoelens. Hierdoor kunnen ze soms nerveus zijn en lang niet iedereen vertrouwen. Bij zijn moeder was dit erg aanwezig, maar bij B jay niet. Wellicht ook omdat ik hem door en door ken en met het door het vuur zou gaan.”

“B jay is super rustig en schrikt bijna nooit. Als hij dit wel gebeurt, zet hij alleen even een stapje opzij en dat is het. Hij heeft altijd zijn aandacht erbij en leert graag nieuwe dingen. Voornamelijk van grondwerk wordt hij erg enthousiast. Wij zijn hiermee bezig om de lastige dingen in het zadel eerst op de grond wat meer te bevestigen. Hij vindt dit geweldig. Wijken doet B jay aan de hand super, maar rechte lijnen vindt hij daarentegen weer ontzettend moeilijk.”

Band

Linda: “Onze band is gewoon niet te beschrijven in woorden. Een onbeschrijfelijk gevoel die alleen mensen snappen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ik kan schrijven en lezen met hem. Ik weet wat hij wil, wat hij niet wil, wat hij leuk vindt en wat hij absoluut niet leuk vindt. Ik hoef er alleen maar aan te denken en hij doet het al voor mij. Ik vind het gewoon zo leuk. Hij is enorm knap, ontzettend lief en mijn clown die altijd een goed humeur heeft.”

Vind je de kruising PRE x Tinker een aanrader?

“Deze zelfgefokte kruising is voor herhaling vatbaar. Het enige waar je wel om moet denken, is dat je goed kijkt naar de bouw en de hoogte van vader en moeder. Hiermee voorkom je dat je een overbouwd paard fokt. Je kunt van tevoren niet goed zeggen of het paard de sport in gaat of leuk is voor recreatie. B jay misstaat zeker niet in de ring en ik krijg soms superleuk commentaar van de jury. Maar recreatief en vooral veel buitenritten vindt hij het leukst. Dat staat hem ook het beste.”

Bron: Bit & Cap

Linda-en-B-jay-3
Linda-en-B-jay-4
Linda-B-jay-6
Linda-B-jay-5
Linda-en-B-jay
Linda-en-B-jay-4-1
Linda-B-jay-6-1
Linda-en-B-jay-1
Linda-B-jay-5-1
Linda-B-jay-5-2
Linda-B-jay-6-2
Linda-B-jay-5-3
Linda-en-B-jay-2
Linda-en-B-jay-5
Linda-B-jay-6-3