Tamara & Fayah
Tamara & Fayah

De Kruising: IJslander x Paso

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Fayah, een kruising tussen een IJslander en een Paso.

Naam: Fayah
Leeftijd: 4
Geslacht: Merrie
Kruising: IJslander x Paso Peruano
Kleur: Zwartbruin
Stokmaat: 1.37

Fayah is het paard van Tamara de Jong en is een bijzondere kruising in Nederland. “Ik was eerst ook niet bekend met het ras Aegidienberger (kruising van een Paso Peruano met een IJslands paard). Het is best zeldzaam in Nederland. Je vindt ze vooral in Duitsland. Het is dan ook toevallig dat ik in aanraking kwam met het ras, want ik was destijds op zoek naar een IJslander. 

Ik zag Fayah toen te koop staan en was meteen verliefd op de foto. Dat heb ik eigenlijk bijna nooit. Dus toen zijn we richting Drenthe gereden, terwijl ik zelf uit Brabant kom. We waren er toen vijf minuten en ik had meteen een verliefd gevoel in mijn buik. Mijn dochtertje van acht was ook mee en zij heeft een leerachterstand. Ze kan zich erg goed uiten bij dieren, maar is gewoon onzeker. 

Ze vroeg aan het meisje van wie Fayah toen was of ze met het paard mocht lopen. Ik dacht: ‘Durf je dat?’ Ze liep er zo mee weg en dat was echt de druppel voor mij. Dit moet gewoon zo zijn. Toen ik dus bekend was met dit ras ben ik onderzoek gaan doen om er meer over te lezen. Toen kwam ik er ook achter dat de Aegidienberger vrijwel onbekend is hier.”

“Op dit moment doe ik veel grondwerk met Fayah en we wandelen lekker veel buiten. Ze is nog maar vier jaar dus we doen het lekker rustig aan. Ik ben begonnen met het inrijden, maar we stappen alleen onder het zadel. Het inrijden gaat echt super. Ze is ontzettend lief en zet geen stap verkeerd. Over een maandje stop ik met inrijden en dan mag ze weer op rust. Dat heeft ze wel echt nodig, omdat ze er pas later klaar voor is.”

“Dat zit ook wel echt in het ras dus gaan we volgend jaar weer verder. Het is wel een paard waar je veel van kunt leren, ook om jezelf te verbeteren. Het is namelijk net een spiegel waar je op rijdt, omdat het ras zo gevoelig is. In de paardensport zie je soms nog wel eens balansproblemen of andere dingen.”

“Bij dit ras merk je bijvoorbeeld meteen als je niet recht zit, omdat ze het aan jou laten merken. Daarom is het ook een mooie kans voor mij om mezelf nog meer te verbeteren. Daarnaast wil ik lekker rijden en samen kunnen genieten!”

Bouw & karakter

“Fayah heeft de stevige, ronde bovenbouw van een IJslander. Ze lijkt ook voornamelijk op een IJslander, maar ze heeft de gangen en de oren van een Paso. Ook de lange benen heeft ze van de Paso geërfd. Ze is zowel voor als achter heel soepel en beweegt makkelijk.”

“Zo zit de tölt er ook al op als ze hard draaft, maar dat moet natuurlijk nog wel bevestigd worden. Toen mensen op stal haar voor het eerst zagen, reageerden ze: ‘Wat loopt je paard raar’. Dat lijkt zo, maar hoort echt bij het ras. Ze zwalkt en maait heel erg met haar voorbenen wat dus inderdaad op het eerste gezicht er gek uit kan zien. Ze is ook heel sterk en iets groter dan een IJslander. Ze heeft kwaliteiten van beide rassen.”

“Zoals ik al eerder heb genoemd, spiegelt Fayah echt. Dat zit echt in de ras en is zo bijzonder. Ze gaat ook echt wel voor je door het vuur en zet geen stap verkeerd. Toch is ze ook wel pittig en temperamentvol. Als je laat merken dat je dan iets onzeker bent dan past ze zich naar je aan.”

“Ze reageert daar echt meteen op op een goede manier. Ze is zo lief en betrouwbaar. Een andere goede eigenschap is dat ze niet wegrent als ze ergens van schrikt. Ze is nieuwsgierig aangelegd en wil er juist naar toe om te kijken. Ze heeft echt het karakter van een IJslander en een Paso in een. Er zit geen kwaad in en dan te beseffen dat ze pas vier is. We kunnen nu al zo veel met haar.”

Band

Tamara: “Ik heb haar nu dik een jaar en onze band is echt helemaal geweldig. Ze weet ook echt wat ze aan mij heeft en gaat voor mij door het vuur. Mijn dochtertje is nu ook met haar ‘bezig’ en dat gaat echt zo mooi. We kunnen Fayah overal mee naar toe nemen, ze schrikt nergens van. Het feit dat mijn dochtertje er al mee wegliep toen we haar bezochten in Drenthe was al zo bijzonder en dat geeft ook veel aan, denk ik.”

Vind je de kruising IJslander x Paso een aanrader?

Tamara de Jong vindt het ras de Aegidienberger zeker een aanrader. “Ik denk dat veel mensen van dit ras kunnen leren. En dan bedoel ik van beide kanten. Ruiter van het paard en andersom. Het is een prachtige kruising en ik hoop dat het iets bekender gaat worden in Nederland. Dat zou ik graag willen bereiken, want het is echt een aanrader.”

Bron: Bit & Cap

IMG-20210811-WA0017
IMG_20210815_194509_313
20210926_153754
DSC_0042-1