Afbeelding

De Kruising: Haflinger x Belgisch Trekpaard

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Jane, een kruising tussen een Haflinger en een Belgisch Trekpaard.

Naam: Jane
Leeftijd: 3
Geslacht: Merrie
Kruising: Haflinger x Belgisch Trekpaard
Kleur: Bruin-schimmel
Stokmaat: 1.55

Jane is het paard van Willemijn Kalee en ze is razend enthousiast over haar. “Jane is nog jong, dus ik rijd haar nog niet. Nu doe ik vooral heel veel grondwerk met haar. We doen ook vrijheidsdressuur en wandelen veel. Daarbij ben ik haar al wel de basis aan het leren en haar goed aan het voorbereiden op het zadelmak maken.”

“Ik heb Jane als veulen gekocht van een handelstal. Ik weet daardoor niet of ze een bewuste kruising is of niet. Ze komt schijnbaar uit een natuurgebied waar wat Haflingers quasi wild rondliepen en daar liep Belgisch Trekpaard hengst tussen.”

Bouw & karakter

“Jane ziet er eigenlijk precies uit als een Belgisch Trekpaard, ze is alleen een stuk kleiner. Haar hoofd is ook een stuk kleiner en daar kun je ook echt wel wat Haflinger in terug zien. Ze is wel echt lekker stevig, maar is wel een beetje een eigenschap van zowel Haflingers als Belgische Trekpaarden. Omdat ik haar nog niet rijd weet ik ook nog niet goed hoe ze zal gaan bewegen, maar ik kan wel al zien dat ze, net als een Belgisch Trekpaard, in draf wat hoger opgooit.”

“Jane is een heel lief paard, dat lieve, zachte, nuchtere karakter heeft ze wel van het Belgisch Trekpaard. Ze kan ook wel erg heftig zijn. Dat koppige en starre kun je wel terugbrengen naar een Haflinger. Ze heeft wel een tijdje gehad dat ze echt heel moeilijk was. Toen kwam ze echt omhoog en kon ik niks meer met haar. Daar hebben we toen ook hulp voor ingeschakeld en toen zijn we met trainingen aan de slag gegaan. Dat heeft gelukkig goed gewerkt en nu is ze erg werkwillig.”

Band

Willemijn: “Jane is echt een schat. In haar jeugd stond ze bij een grote groep andere jonge paarden en toen kreeg ze vaak niet genoeg kans om te eten, waardoor ze erg dun werd. Ik heb haar daardoor heel veel aandacht gegeven, uit de stal gehaald en zelf gevoerd, waardoor ze weer op gewicht kwam. Dat zorgde er ook voor dat ze echt onder de mensen is opgegroeid en dat ze nu dus erg aanhankelijk is. Onze band is dan ook erg goed, ondanks dat we af en toe wel eens onenigheid hadden.”

Vind je de kruising Haflinger x Belgisch Trekpaard een aanrader?

Willemijn vind de kruising Haflinger x Belgisch Trekpaard wel een aanrader. “Ik vind de kruising zeker een aanrader. Jane is heel erg lief, zacht en nuchter. Ze is ook niet snel bang, maar als ze wel bang is, moet je wel van goede huizen komen om haar daar overheen te krijgen. Daarom denk ik wel dat het geen kruising voor beginners is, want ze kan ontzettend hardhoofdig zijn.”

Bron: Bit & Cap