Afbeelding

Kun je afvallen met paardrijden?

Training Ruiterfitheid Wetenschap

Hoewel vaak wordt gezegd dat paardrijden geen sport is, kan deze manier van bewegen wel degelijk helpen bij het afvallen. Dit zijn drie manieren waarop je kunt afvallen met paardrijden, plus situaties waarin paardrijden je niet kan helpen om gewicht kwijt te raken.

1. Bewegen

Bewegen helpt om gemakkelijker af te vallen. Omdat je met paardrijden je lichaam niet intensief belast, kun je deze sport ook beoefenen als je last hebt van je gewrichten of als je andere blessures hebt. Paardrijden is dus voor veel mensen weggelegd, wat het tot een prima sport maakt om je afslankproces te ondersteunen.

2. Je verbrandt meer calorieën

Paardrijden is een effectieve manier om meer calorieën te verbranden. Zo zou je er bijna 600 calorieën per uur mee verbruiken, afhankelijk van de intensiteit waarmee je rijdt en je gewicht. Dat helpt ook om gewicht kwijt te raken.

3. Je bouwt meer spieren op

Tijdens het paardrijden gebruik je veel verschillende soorten spieren in je bovenlijf, armen en benen. Zo gebruik je voor het balanceren op je paard de spieren in je rug, buik, billen en heupen.

De spieren in je rug gebruik je om rechtop te zitten en je been- en armspieren om je paard hulpen te geven. Op deze manier versterk je niet alleen deze spieren, waardoor je een strakker uiterlijk krijgt. Als je meer spieren opbouwt, verbruik je ook meer energie.

Het verhoogde energieverbruik helpt om af te vallen. Bedenk wel dat spieren meer wegen dan vet, dus het kan zijn dat je gewicht stabiel blijft of zelf iets toeneemt. Het beste gebruik je dan ook een meetlint om je afslankproces in de gaten te houden.

Kun je buikvet kwijtraken met paardrijden?

Hoewel paardrijden net als alle vormen van bewegen helpt om gemakkelijker af te vallen, pak je met deze sport niet direct buikvet aan. Hiervoor is het belangrijk om je inname van koolhydraten naar beneden te brengen en meer omega 3-vetzuren en vezels in je dieet op te nemen.

Denk bij het minderen met koolhydraten aan het verminderen van je inname van brood, pasta, aardappels en rijst. Het beste laat deze en andere koolhydraatrijke producten staan totdat je je gewenste buikomvang hebt bereikt.

Wanneer kan paardrijden je niet helpen om af te vallen?

Hoewel je prima kunt paardrijden met een maatje meer, kan het ook zijn dat je eerst moet afvallen voordat paardrijden je daarbij kan helpen. Dat is het geval als je te zwaar bent om paard te rijden.

Wat kun je in dit geval doen om af te vallen? Als je eerst gewicht moet verliezen voordat je op je paard kunt rijden, kun je het beste naar je voeding kijken. Dit bepaalt voor maar liefst 70 procent hoeveel je afvalt.

Eetpatroon

Begin niet zomaar met diëten, maar ga vooral anders eten. Net als bij het verminderen van buikvet, kan een koolhydraatarm eetpatroon je helpen om overtollige kilo’s te verliezen.

Bij een koolhydraatarm eetpatroon vervang je snelle koolhydraten door langzame koolhydraten. Denk bij snelle koolhydraten aan brood, aardappels en pasta. Langzame koolhydraten vind je vooral in groenten, fruit, noten, zaden, pitten en peulvruchten.

Zo neem je bijvoorbeeld courgetti in plaats van spaghetti of bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Net zo goed kun je witte aardappels vervangen door zoete aardappels. Deze laatste bevatten meer vezels en vitamines. Denk aan vitamine C, A en E.

Gezond gewicht

Met een koolhydraatarm eetpatroon kies je niet alleen voor gezonde koolhydraten. Ook vervang je een deel van de koolhydraten door eiwitten en gezonde vetten. Zo kun je de dag starten met een eiwitrijk graan als havermout in plaats van brood of andere ontbijtgranen.

Tijdens de lunch neem je bijvoorbeeld een groenteomelet, rijk gevulde salade of soep en de avondmaaltijd kan bestaan uit quinoa in plaats van rijst. Een koolhydraatarme snack bestaat uit een handje bessen, noten of snacktomaatjes.

Bij een koolhydraatarm eetpatroon kies je regelmatig voor volle zuivel en zet je onbewerkt vlees, verse vis en peulvruchten op het menu. Als je op die manier de nodige kilo’s kwijt bent en weer op je paard kan, kun je met deze sport en met gezonde besproken voedselkeuzes verder werken aan een gezond gewicht.