Rijden, sneeuw, winter, haflinger, foto Arnd
Rijden, sneeuw, winter, haflinger, foto Arnd Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

8 winteractiviteiten om te doen met je paard naast rijden

Training Opvallend

Regenachtig weer, sneeuw, ijzel en dalende temperaturen - ofwel kou- vinden paardenliefhebbers vaak niet prettig. Misschien rijd je zelfs wel minder (intensief) met je paard in deze periode. Sommige ruiters hebben misschien wel helemaal geen zin om te rijden en lassen een winterstop in. Bit & Cap geeft je acht tips wat je zoal nog meer kunt doen met je paard naast rijden.

Wandelen

Kun je niet rijden, omdat je bak bevroren is of te nat na vele regenbuien? Ga dan lekker te wandelen met je paard. Hiermee blijft hij in conditie en jijzelf ook. Je kunt onderweg gehoorzaamheidsoefeningen doen of je paard lekker laten grazen. Wellicht woon je vlakbij het bos, dan kun je daar lekker een frisse neus halen. Ook een goede oefening als je paard het nog eng vindt om op buitenrit te gaan.

Longeren

In plaats van rijden kun je ook een longeersessie doen van ongeveer twintig minuten. Zo kan je paard even lekker zijn benen strekken en je houdt hem fit. Ook een goede aanrader als je wat krap in je tijd zit of gewoon als je snel weer naar binnen wilt om op te warmen. Je kunt spieren aan beide kanten gelijkmatig trainen en je paard kan misschien wel makkelijker zijn rug ontspannen wanneer hij geen gewicht draagt. Ook geeft het je een goede kans om te kijken hoe je paard loopt. Longeren is een intensieve training en is zeker niet saai.

Grondwerk

Een goede afwisseling naast longeren en rijden is het doen van grondwerk. Je paard blijft toch bezig en in beweging. Het zorgt daarnaast ook voor een betere communicatie en meer vertrouwen in jullie relatie. Je kunt van alles bedenken om met je paard te doen terwijl jij zelf met twee voeten op de grond staat. Denk aan oefeningen trainen aan de hand, spelletjes en andere handelingen. Je behoudt de conditie van je paard en kunt alles oefenen wat je onder het zadel ook doet, zoals rechtgerichtheid en tempowisselingen. Of probeer horse agility of vrijheidsdressuur eens uit en heb plezier met je paard. Het hoeft niet altijd serieus te zijn.

Poetsen

Misschien heeft je paard een deken op, misschien ook wel niet. In de herfst kan het nog wel voorkomen dat je paard wat vaker vies wordt van het natte weer. Geef je paard een lekkere poetsbeurt, dit kan zowel binnen als buiten. Je kunt meteen checken of je paard wondjes heeft of andere huidproblemen. Daarnaast stimuleer je de doorbloeding van de huid, een soort kleine massage voor je viervoeter.

Knuffelen

Het liefst knuffelen we onze paarden de hele dag. Wat is er nou beter dan knuffelen in de winter? Het paard heeft een lekkere, zachte warme fluffy vacht als hij niet geschoren is. Een mooi intiem, kalmerend moment met je paard om jullie band te versterken. Kriebel je pony of paard op zijn of haar favoriete plekje. En daarnaast is het ook meteen fijn om je handen even op te warmen onder de manen of de deken als je koude vingers hebt.

Massage

In de winter heeft je paard misschien meer last van spierstijfheid, stalbenen of blokkades. Naast voldoende beweging kan een massage je paard helpen om de spieren soepel en los te houden. Het helpt je paard ook afvalstoffen beter af te voeren en hij kan dan ook even heerlijk ontspannen.

Yoga

De spieren van je paard zijn in de winter vaak wat stijver en beweging is belangrijk voor goede doorbloeding. Probeer daarom wat stretchoefeningen met je paard te doen voor soepele spieren. Je paard wordt zich ook bewust van zijn eigen lichaam. En als je dan toch bezig, kun je misschien zelf ook wel wat yogaoefeningen meepakken om je eigen spieren soepel te maken.

Vakantie

Plan een winterstop in voor jou en je paard. Een korte vakantie kan best goed zijn voor jullie beide. Je paard heeft mentaal en fysiek bij kunnen tanken en jij hebt tijd gehad voor andere dingen. Samen kunnen jullie na de vakantie weer (extra) genieten van het paardrijden. Je paard kan lekker zijn gang gaan op de wei genietend van zijn rust en jij kunt misschien eindelijk eens een keer lekker lang lummelen. Of eindelijk eens die paardenboeken lezen of films kijken. Een andere tip is om te werken aan je eigen mentale of fysieke ontwikkeling tijdens je paardenvakantie. Dat komt je rijden en je paard ook meteen ten goede.

Of toch wel gewoon rijden

Ben je zo’n bikkel die het heerlijk vindt om in de kou een ritje te gaan doen? Lekker blijven doen. Een ritje in het bos in de frisse lucht of trainen in de buitenbak, het kan nog steeds allemaal als het verantwoord is. Heb je een goede bodem in de buitenbak, maar geen verlichting? Gebruik een bouwlamp of hang wat kerstverlichting om je bakrand heen. Heb je de luxe van een binnenbak? Dan zit je deze herfst en winter natuurlijk helemaal goed. En voor je het weet is de koude periode weer voorbij, al kan het natuurlijk niet snel genoeg gaan voor sommigen. 

Bron: Bit & Cap