Afbeelding

Weekendje weg met je paard

Fun Opvallend Recreatie

Als lezer van Bit & Cap hoeven we je niet uit te leggen dat een weekendje weg met je paard onwijs leuk is. Lekker eens in een andere omgeving rijden en je paard dicht bij je in de buurt. Denk er vooraf wel goed over na wat je verwacht van het weekendje weg en wat realistisch is. We geven je een paar tips waar je rekening mee kunt houden bij de keuze van je locatie.

Eisen voor de locatie

Denk even goed na wat je belangrijk vindt voor jezelf en je paard. Train je tussen de buitenritten door ook graag (dressuur)oefeningen of een sprongetje in een rijbaan? Dan is een goed berijdbare rijbak handig. Zijn de paarden die je meeneemt gevoelig voor veel onrust? Kijk dan naar een locatie waar ze geen of weinig andere paarden hebben.

Loopt je paard thuis altijd 24 uur per dag buiten, dan is het heel fijn als dat op vakantie ook kan. Vraag gerust na bij je de locatie of zij aan jouw wensen kunnen voldoen, zo voorkom je teleurstelling tijdens je vakantie.

Welk uitrijgebied?

Voor veel ruiters is een strandrit een geweldige ervaring. Houd er wel rekening mee dat de weg naar het stevige stuk strand, gaat door juist heel mul zand. Voor paarden die dat niet gewend zijn, vergt dat een enorme krachtsinspanning. Pas je tempo en lengte van de rit hierop aan. Ook is het strand niet overal en niet op alle tijden toegankelijk voor paarden. En vergeet niet te kijken wanneer het eb en vloed is.

Rijd je juist altijd langs de kust en wil je nu wel een keer het bos in? Houd dan van juni tot september rekening met dazen. Die zijn er in de meeste bossen in veel grotere aantallen dan aan de kust.

Ben je gek op heuvelachtig terrein? Het is geweldig om daar met je paard doorheen te rijden. Ook hier geldt: word niet overmoedig en pas de lengte en tempo van je rit aan op de conditie en ervaring in dit terrein van je paard.


Foto: Arnd.nl

Veiligheid onderweg

Onverhoopt kan er onderweg iets gebeuren: je valt van je paard of je wordt plotseling onwel. Hoe kun je dan aan hulpdiensten doorgeven waar je bent als je middenin een groot bos staat? Als je 112 belt, wordt je locatie automatisch doorgegeven aan de meldkamer. Sinds 2019 wordt een nieuwe techniek gebruikt die werkt op Androidtelefoons (met minimaal versie 4.0) en op iPhones (met minimaal iOS versie 13).

Heb je wel hulp nodig, maar kan dat ook door vrienden of familie worden verzorgd? Dan is de app Safe Rider heel handig. Met één druk op de knop wordt de exacte locatie doorgeven aan de door jou geselecteerde personen. Daarnaast is het ook een route-app met gps-functie en kun je gereden routes terugkijken.

Checklist paardenspullen

Ik ga op vakantie met mijn paard en ik neem mee? Hierbij een handige checklist met de spullen die je zeker niet moet vergeten voor je paard:

• Paspoort van je paard
• Tuig: zadel, hoofdstel, enzovoorts
• Vliegenwering: vliegenspray, vliegendeken
• Voer; ruwvoer en/ of brok
• Regendeken, wanneer je in het mindere seizoen gaat
• EHBO-kit: bijvoorbeeld een thermometer en honingzalf voor een wondje
• Hooinetten, om je ruwvoer in mee te nemen of te geven aan je paard
• Emmers en voerbakkenVerzorgingsspullen: borstels en dergelijke
• Extra halster, halstertouw en teugels. Voor het geval er iets afbreekt.

Bit & Cap samen met buitenrijden.nl | Foto’s: arnd.nl

Afbeelding