Dik
Dik

7 tips om je paard op gewicht te houden

Welzijn Voeding

Er is gras in overvloed, maar dit is niet altijd een goede zaak voor paarden en pony’s. Overgewicht is een algemeen probleem en het weideseizoen kan hieraan bijdragen. Daarom geven de volgende tips je handvatten om het gewicht van je paard onder controle te krijgen.


1. Gebruik de winter elk jaar verstandig en laat je paard op natuurlijke wijze afvallen. Op deze manier heb je wat speling voor gewichtstoename wanneer het gras begint te groeien.


2. Beperk de tijd die je paard in de wei staat. Overweeg om je paard ‘s nachts op de wei te zetten, wanneer er waarschijnlijk minder in water oplosbare koolhydraten (WSC-suiker en fructaan) in het gras zitten.


3. Om de hoeveelheid toegankelijk gras te beperken kun je kleine stukjes weide afzetten. Zo kun je bijvoorbeeld een stukje weide grenzend aan de paddock verbinden. Je kunt hiermee enigszins controleren hoeveel gras je paard eet.


4. Gebruik geen dekens, want heel weinig paarden hebben ze eigenlijk nodig in de zomer, zelfs als het regent! Laat in plaats daarvan je paard op natuurlijke wijze een paar kilo afschudden door warm te blijven, zoals de natuur het bedoeld heeft.


5. Verhoog de training van je paard naar vijf keer per week minimaal 25 minuten bewegen, waarvan 15 minuten in draf, om de taille van je paard onder controle te houden en een gezond metabolisme te ondersteunen.


6. Kies voor een goede kwaliteit hooi en weeg het af.


7. Bewaak het gewicht van je paard door regelmatig samen met je dierenarts of voedingsdeskundige te evalueren. Gebruik een paardenweegschaal voor nauwkeurigheid en evalueer en noteer het gewicht vervolgens wekelijks met behulp van scores op lichaamsconditie en een weegtape.


Naar een idee van: Horse&Hound