160128432_ABFweb
160128432_ABFweb

8 dingen om met je paard te doen naast paardrijden

Nieuws

We weten allemaal dat paardrijden ontzettend leuk is, maar er zijn nog zoveel meer dingen om te doen met je paard. Hieronder vind je 8 tips waar je inspiratie uit kunt halen. Check ook eens hoeveel van deze punten jij al met je paard hebt gedaan. Misschien kun je achter al deze punten wel een vinkje plaatsen?#1 Wandelen


Zin om een luchtje te scheppen, de omgeving te willen verkennen of sportief bezig te zijn buiten de rijbak? En geen zin om alleen te gaan? Neem dan gezellig je paard mee. Je zult echt niet de enige zijn die zijn paard mee op wandeling neemt. Het is voor jullie beide tegelijkertijd een leuke manier om elkaar beter te leren kennen.

#2 Zen in de wei


Dat klinkt misschien wat saai, maar dat hoeft het echt niet te zijn, zeker niet op een zonovergoten zomerdag. Je kunt zo genieten van het weer, bij je paard in de buurt zijn en tegelijkertijd tot rust komen. Je zult helemaal zen de wei weer verlaten. En als je het idee hebt opgevat om wat langer dan een paar minuten in de wei te zijn, ga dan lekker picknicken. Neem naast allemaal lekkere dingen voor jezelf, ook een paar wortels mee voor je viervoeter. Dat zal hij zeker waarderen.

#3 Rek en strek


Hoe lenig is je paard eigenlijk? Er bestaan tal van rek- en strekoefeningen die jou nauwelijks energie kosten en tegelijkertijd een goede training zijn voor je paard. Dat klinkt je vast als muziek in de oren. Deze oefeningen kun je vaak gewoon op stal doen. Ideaal wanneer je weinig energie hebt, het buiten vies weer is of je paard een leg day heeft.

#4 Spetteren in het water


Wat te doen op een mooie zomerdag? Is er een water in de buurt waar je met je paard in kunt en dit toegestaan is? Dan is het een idee om dit samen eens te gaan ontdekken. Naast het fijn af kunnen koelen is het een erg leuke manier om samen te spelen. Wie weet schuilt er in je paard wel een echte waterrat en is hij niet meer uit het water te slaan.

#5 Werken in vrijheid


Hoe gaaf zou het zijn als je in vrijheid met je paard kunt werken? Maar hoe begin je? Wie weet heb je een stalgenoot die hierin al aardig bekwaam is en wil deze je graag wat tips geven. Er zijn ook tal van boeken, dvd’s en filmpjes op YouTube te vinden waar je inspiratie uit kunt halen. En als je alles liever zelf wilt ontdekken, dan kan dat natuurlijk ook. Al doende leer je immers het snelst.

#6 Op de grond trainen met longe of teugels


Hierbij kun je denken aan longeren, gymnastiseren aan de hand of het lange teugelen. Allemaal dingen die je helpen om je paard vanaf de grond goed te leren aanvoelen. Ook is het leerzaam om te zien om te zien hoe je paard loopt en nieuwe oefeningen uit te proberen waar je onder het zadel weer profijt van hebt.

#7 Schriktraining


Raakt je paard al overstuur van een wapperend blaadje? Is er een bepaalde hoek in de bak waar de bakkabouters wonen? Durft je paard niet zonder soortgenoot het terrein te verlaten? Of is er eigenlijk niet echt een probleem maar wil je gewoon de band met je paard versterken? Dan is een schriktraining daar de uitgelezen kans voor. Het neerzetten van een heel parcours is niet per se nodig. Begin klein, bijvoorbeeld met een vlag of paraplu.

#8 Uitgebreid poetsen


Borstelen kan echt bijna tot een olympische sport worden gerekend als je je paard ontzettend vies uit de wei haalt en besluit hem te onderwerpen aan een flinke schoonmaakbeurt. Er zijn paarden die niets liever lijken te doen dan juist dat stukje op te zoeken waar mest en blubber ligt om daar eens even flink doorheen te rollen. Een ramp wanneer je de volgende dag een fotoshoot hebt of op wedstrijd wil, maar juist leuk als je al in de planning had om je paard eens even flink onder handen te nemen. Pak de shampoo, manenkam, anti-klit spray en een hele rits met borstels er maar bij. Reken maar dat je al boenende zo een flinke work-out krijgt. Wie heeft er nog een sportschool nodig?

Heb je aanvullingen? Laat het ons hieronder weten.

Lees ook: Wandelen met je paard

Bron: Bitmagazine.nl