Mobiele telefoon op stal
Mobiele telefoon op stal Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Blog: “Met aandacht bij je paard”

Fun Horsemanship Opvallend Verzorging

Geniet jij ook extra van de uren die je op stal doorbrengt? Heerlijk even al je zorgen vergeten. Tenminste, op sommige momenten. Wellicht herken je dit: je boodschappenlijst of een vervelend gesprek met je collega schiet door je hoofd terwijl je aan het opzadelen bent. 

Misschien roep je die gedachten een halt toe door vervolgens te focussen op een afwisselende training. Daardoor kán je tenslotte niet eens aan andere dingen denken. Het is echter ook mogelijk om op minder inspannende momenten rust te houden in je hoofd. Dat vergt wat oefening, maar dan heb je ook wat: ontspanning voor jezelf én echte aandacht voor je paard. Gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest geeft je drie voorbeelden en tips.


Poetsen

“Voor veel ruiters is poetsen een vaste, dagelijkse routine. De borstels glijden vliegensvlug over het paardenlichaam, zodat snel kan worden opgezadeld en de hoofdactiviteit kan beginnen. Efficiënt is het zeker, maar ben je wel helemaal ‘aanwezig’ of ben je drukker met allerlei gedachten of een gesprek met een stalgenoot?”

“Probeer de volgende keer eens om veel bewuster te poetsen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld focussen op hoe de haren van je paard bewegen als je de borstel er overheen haalt of wat de oren van je paard doen terwijl je poetst. Onze hersenen, ja ook die van vrouwen, kunnen maar op één ding tegelijk focussen.” 

“Door heel bewust op iets te gaan letten, zet je als het ware je gedachtestroom stil en ben je in het ‘nu’. Wie weet vallen je zelfs nieuwe dingen op aan je paard.”

“Paarden zijn heel gevoelig voor onze lichaamstaal en energie. Je kunt je dus voorstellen dat zij een bewuste poetsbeurt prettiger vinden. Leuke oefening voor thuis: doe je ogen dicht en laat iemand op je onderarm kriebelen. De ene keer doet deze persoon dat heel bewust en de andere keer doet hij tegelijkertijd nog iets anders. Voel je het verschil?”


Longeren

“Stel je eens voor dat je les hebt en je instructrice staat de hele tijd op haar telefoon te kijken. Af en toe roept ze, afwezig, een aanwijzing, waarna ze weer teruggaat naar haar telefoon. Irritant toch? Toch zie ik regelmatig mensen die in de longeercirkel staan te bellen of appen, terwijl hun paard braaf rondjes draaft.”

“Ook in dit geval voelt je paard dat je niet aanwezig bent. Jouw lichaamstaal kan zelfs heel verwarrend voor hem zijn, omdat je passief in het midden staat. Zodra hij daardoor langzamer gaat lopen, kom jij ineens tot leven en spoort hem, wellicht ietwat geïrriteerd, aan.”

“Probeer eens te longeren op lichaamstaal (met of zonder longeerlijn). Wat doet je paard als je schuin achter hem loopt en wat gebeurt er als je parallel aan zijn schouder loopt? Kan je hem op lichaamstaal van tempo laten wisselen én van hand laten veranderen? Dit zijn ideale oefeningen voor rust in je hoofd en afstemming op je paard.”

“Als je toch liever ‘gewoon’ wilt longeren, maak dan een plan. Twintig rondjes draven is voor je paard net zo saai als voor jou, terwijl longeren een hele belangrijke training voor je paard kan zijn. Wat wil je oefenen? Verticale balans, buiging of tempowisselingen? Met aandacht trainen zorgt er ook voor dat je je paard beter kunt belonen. Simpelweg omdat je zijn goede pogingen zíet.”


Foto: Getty Images/iStockphoto

Niks doen

“Deze tip is misschien wel de belangrijkste van de drie: doe af en toe lekker niks! We leven in een maatschappij waarin iedereen druk is en een volle agenda heeft. Vaak komen we nog vol adrenaline op stal en ‘moeten’ we ons paard beweging geven.”

“Er zijn verschillende redenen voor dat ‘moeten’, maar ik heb goed nieuws: je ‘moet’ helemaal niks! Dus: pak een kleedje en ga paarden observeren in de wei, stop een grasspriet in je mond en tel de wolken of ga een relaxt wandelingetje maken met je paard. Je zult zien dat dit ‘niks doen’ ook invloed heeft op de band met je paard.”

“Als je veel in je hoofd zit, kan het best lastig zijn om dingen rustiger en met aandacht te doen. Je hoeft ook niet alles ineens anders te doen. Wees niet te streng voor jezelf. Dwalen je gedachten af? Geen probleem, dat gebeurt bij iedereen. Zodra je het opmerkt, breng je je focus weer naar de poetsbeurt, de training of de wolkjes in de lucht.”

“Elke seconde dat je je gedachten los kunt laten is een cadeautje aan jezelf. Je zult merken dat je het steeds langer vol kunt houden. Voel je veel weerstand bij ‘niks doen’? Grote kans dat je het dan juist hard nodig hebt! Rust in het hoofd gun ik ieder mens. En ieder paard gun ik een eigenaar die hier bewust mee bezig is.”

Bron: Bit & Cap