101207989_ABFweb
101207989_ABFweb

Tip Jean Winkelmolen: gebitsverzorging must voor ieder paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van paardentandarts Jean Winkelmolen.

[caption id=”attachment_5983” align=”alignright” width=”225”] Jean Winkelmolen aan het werk[/caption]



“Regelmatig een goede gebitsbehandeling is net zo belangrijk als regelmatig naar de hoefsmid. Wat ik in de dagelijkse praktijk ervaar, is dat dit toch vaak onderschat wordt. Een groot nadeel is dat mensen het gebit niet kunnen zien en wat voor schade het soms veroorzaakt aan wangslijmvliezen en tong of andere problemen die zich voordoen, zoals wolfskiesjes, haken, ramps en diastases.

Veel rijtechnische problemen kunnen voorkomen worden door regelmatig een goede behandeling. Dan sluit je in ieder geval uit dat het aan het gebit ligt. Begin met de eerste behandeling vóór je het paard zadelmak gaat maken. Dan een halfjaarlijkse controle tot de leeftijd van vijf jaar, in verband met het wisselen van de melktanden. Daarna is in de meeste gevallen een jaarlijkse behandeling voldoende, indien goed uitgevoerd.

Een goede behandeling wordt uitgevoerd met elektrische apparatuur en neemt gemiddeld per paard ongeveer 45 minuten in beslag, waarbij het gehele gebit in balans wordt gebracht. Alle scherpe randen en haken worden hierbij verwijderd en tevens worden hoogteverschillen in de kiezenrij weggenomen. Indien nodig wordt een snijtandcorrectie uitgevoerd, zodat snijtanden, kiezen en het kaakgewricht in balans zijn, waardoor een optimale beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak zowel zijwaarts als voor- en achterwaarts mogelijk is. Dit is niet alleen bevorderlijk voor het rijden, maar ook voor het malen van het voer.

Dan is er nog het voordeel van een betere vertering van het voer; dus een betere conditie. Daarom ook voor fokkers: laat uw merries regelmatig eens controleren. Uit ervaring weet ik dat dit een categorie is die hier weinig aandacht aan besteedt, tot er zich echte problemen voordoen. Dan wordt het al vaak moeilijker om dit weer te corrigeren.”

“Ik wil de pen doorgeven aan Julius Peters: dierenarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP). Naast zijn dagelijkse werkzaamheden als dierenarts zet hij zich samen met het bestuur in om de belangen te behartigen van gebitsverzorgers in Nederland. Hij heeft beslist een goede tip.”
IMG_0497
222333