091113786_ABFweb
091113786_ABFweb

Tip Julius Peters: kies een geschikte gebitsverzorger

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Julius Peters, dierenarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gebitsbehandeling bij het Paard (NVVGP).

[caption id=”attachment_6220” align=”alignright” width=”199”] Julius Peters[/caption]



“Je wilt het gebit van je paard of pony laten behandelen, maar wie moet je daarvoor bellen? Jean Winkelmolen heeft in zijn tip al aangegeven waarom en op welke leeftijd een paard gebitsverzorging nodig heeft. Mijn tip: zoek via de website van de NVVGP de juiste persoon bij jou in de buurt op.

In 2010 is de NVVGP opgericht door twee enthousiaste gebitsverzorgers en drie dierenartsen met speciale belangstelling voor het behandelen van paardengebitten. Het hoofddoel van de NVVGP is het verhogen van de kwaliteit van het geleverde werk van haar leden en het intensiveren van de contacten van de leden onderling . Middels het volgen van bijscholingsdagen worden de 140 leden op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen. Het internet opent wat dat betreft de wereld, omdat veel kennis komt uit Amerika maar ook uit Duitsland en Oostenrijk.

De NVVGP is druk bezig om een certificeersysteem uit te rollen. Dit houdt in dat de aangesloten leden eerst een theorie-examen moeten afleggen, alvorens ze tot het praktijkexamen te worden toegelaten. Het praktijkexamen bestaat vervolgens uit het beoordelen van paardengebitten op het voorkomen van verschillende afwijkingen maar ook het behandelen van een paardengebit. Dit alles onder streng toezicht van een examencommissie. In 2014 gaan de eerste gecertificeerde gebitsverzorgers hun diploma behalen.

Voor de eigenaren van paarden en/of pony’s wordt het dus transparanter wie hoge kwaliteit kan leveren als het gaat om het behandelen van gebitten. Want laten we wel zijn, ook dit item komt het welzijn van paard weer ten goede.”

“Ik geef de pen over aan Tunna Morrien, dierfysiotherapeute en chiropractor. Haar vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD) is ook aangesloten bij de groep van zorgprofessionals van de FNHO (Federatie van Hippische Ondernemers).”
fotoaaep