150202028_ABFweb
150202028_ABFweb

Tip Hans Peter Minderhoud: de opbouw naar de wedstrijd toe

Nieuws

“Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuurruiter Hans Peter Minderhoud.

[caption id=”attachment_37559” align=”alignright” width=”198”] Hans Peter Minderhoud[/caption]



“Mijn voorgangster Denise Nekeman heeft al heel nuttige tips meegegeven voor op wedstrijd. Ik vertel graag iets over de opbouw naar de wedstrijd toe.

Ken je paard


Het is heel belangrijk dat je per paard ongeveer weet hoe lang je nodig hebt om hem in vorm te hebben. Er bestaat geen paard dat week in week uit in topvorm kan zijn. Daarom is het belangrijk dat je het paard kent, zodat je de wedstrijdplanning kunt opbouwen en afbouwen. Met het ene paard zul je pas de laatste week iets meer proefgericht moeten rijden en bij sommige paarden zul je daar al iets eerder mee moeten beginnen. Ook of je een paard de dag voor de wedstrijd rust geeft of niet verschilt per paard. Het is sowieso van belang dat je het paard niet de laatste week nog overtraint om voor je gevoel ‘de puntjes op de i te zetten’.

Niet overtrainen


Waar wij zelf erg op letten is dat we niet in de laatste week voor de wedstrijd iedere dag alles willen trainen. Zo richten we ons de ene dag iets meer op galopwerk en gaan we de volgende dag door op het drafwerk of de piaffe/passage. Zeker paarden op hoog niveau moeten veel kennen en kunnen, dit kun je niet allemaal op één dag doen. Zorg dat je een beetje weet hoe je paard in elkaar steekt, dat je weet wat hij nodig heeft en houd hem fit.

Vertrouw op je gevoel


Het is handig als je hierover met je trainer of instructeur kan overleggen. Maar vertrouw ook vooral op je eigen gevoel. Als het goed is ken jij je paard het best. Je zult ook dingen moeten durven uitproberen om erachter te komen of iets werkt of niet. Op een gegeven moment weet je dan wat wel of niet werkt voor jou en je paard.

Valkuil


Een bekende valkuil – dit is mij ook wel eens overkomen – is dat je voor een heel belangrijke wedstrijd op het laatste moment nog dingen gaat veranderen. Daar wordt het over het algemeen niet beter van. Probeer de boel te laten voor wat het is en dezelfde routine aan te houden. Zo is het ook niet heel handig om de smid nog één dag voor de wedstrijd te laten komen. Zorg dat je een goede planning hebt.”

“De pen geef ik door aan dressuuramazone Jeanine Nekeman! Zij grapte al dat ze werd overgeslagen, dus hier is ‘ie Jeanine!”
141222022_ABFweb