salto2
salto2

Bijzonder ras: de Frederiksborger

Nieuws

De Frederiksborger is een erg zeldzaam ras – er zijn op de wereld slechts rond de 80 raszuivere exemplaren – dat vroeger werd gebruikt als oorlogs- en ridderpaard. Patrick Molenaar is de trotse eigenaar van de ruin Salto Vejleby, die via de “Moravita foundation” bij hem terecht kwam.1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ik had hiervoor een PRE, maar die was voor mij met mijn 1.91m wat aan de kleine kant. Toen zag ik de Frederiksborger op een evenement en het ras sprak me meteen aan, barok maar niet te klein voor mij, sterk gangwerk en veel uitstraling. Mijn vriendin legde vervolgens het contact tussen mij en stoeterij Moravita, de grootste Frederiksborgerfokkerij ter wereld. Vervolgens zijn we gaan kijken en is Salto een half jaar bij mij in training geweest. Vanwege privéomstandigheden is hij na een tijdje terug gegaan naar Moravita en is hij naar Frankrijk gegaan. Later is hij weer terug  gekomen is mij gevraagd hem te rijden op de openingsceremonie van CHIO Aken, daarna is hij via de Foundation bij me gekomen en nu gaat hij nooit meer weg.”

2. Wat is er zo bijzonder aan het ras?


“Ze zijn erg standvastig en zijn niet snel onder de indruk. Ze zijn natuurlijk ook altijd in oorlogen gebruikt, dus ze schrikken wel, maar slaan niet op hol. En ze zijn erg breed in hun kunnen. Je kunt er mee mennen, dressuurrijden, springen, noem maar op.”

3. Wat doe je met je paard?


“Ik leid Salto op volgens de principes van de Klassieke Rijkunst. Wedstrijden rijden is niet mijn doel, de kick zit er voor mij om mijn paard te verbeteren, sterker en mooier te maken en respectvol samen te werken. Mijn vriendin Noor Tanger en ik hebben een kleinschalige revalidatie- en klassieke scholingsstal, Van de Lupinehof , en daar werken we ook op de klassieke manier.”

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“ Zeker! Er zal er altijd een bij me zijn.”

5. Waarom is Salto zo bijzonder?


“Zijn karakter is hetzelfde als dat van mij, daarom klikt het ook zo goed. Hij is erg aanwezig en neemt niet zomaar alles aan, zonder dat hij weet dat het goed is. Hij is dominant, eigenwijs, maar als hij overtuigd is gaat hij voor de volle honderd procent voor je.”

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet schittert jouw paard de volgende keer wel op onze site!


 

  De Frederiksborger

De Frederiksborger is het oudste ras van Denemarken en beleefde zijn bloeitijd tussen de 16e en 18e eeuw maar verdween midden 19e eeuw. Tegenwoordig worden er nog op kleine schaal Frederiksborgers gefokt en dan vooral als tuigpaard. Vanwege de kleine fokkerij zijn de Frederiksborgers bijna alleen nog in Denemarken te vinden. De moderne Frederiksborgers zijn rustig en zelfs onverstoorbaar. Ze zijn werkwillig en ongecompliceerd.

salto 1
salto3
salto4