IMG_1123
IMG_1123

De Kruising: Fredriksborger x Gelders paard

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Fredriksborger x Gelders paard.


De Kruising:


Fredriksborger x Gelders paard


Naam: Honestas Linde


Geslacht: merrie


Stokmaat: ongeveer 1.61 m


Kleur: vos


Tineke van der Velde viel voor de charme van het Fredriksborger ras. Zo besloot ze, na overleg met vrienden die bekend zijn met het ras, haar Gelderse merrie te laten dekken door een Fredriksborger.

Bloedspreiding


“Mijn merrie Honestas Linde is een bijna zevenjarige merrie. Haar vader is de Frederiksborger hengst Epona’s Pilo. Haar opa de Gelderse hengst Parcival. We hebben besloten tot deze kruising omdat we vonden dat beide rassen dicht in elkaars type staan en we hadden het idee dat het een mooie combinatie zou zijn. Het doel was een stukje bloedspreiding, maar wel met behoud van de raskenmerken voor wat betreft beide types.”

Mooie mix


“Qua uiterlijk is Honestas Linde een mooie mix uit beide types, het is een sterke en gezonde merrie met een groot uithoudingsvermogen. Haar hoofd is naar mijn beleving typisch Frederiksborger. Ik zie veel van haar vader, Epona’s Pilo, daarin terug.”

Vurigheid van Fredriksborger


“Qua karakter is ze erg werkwillig en gehoorzaam. Maar om dat te bereiken moet je als eigenaar wel investeren: het is niet vanzelfsprekend. Echt samenwerken is ons motto, als ik teveel ‘eis’ dan komen we niet verder. Maar als de samenwerking er eenmaal is dan gaat ze voor je door het vuur. Volgens mij is de eerlijke vurigheid van mijn merrie een kenmerk van de Frederiksborger. Het is een ras wat ‘hun mens’ letterlijk spiegelt. Een minder moment voor mij is een moment waarop ik ook niet -teveel- van Linde moet verwachten. Aan de andere kant kan ze op dat moment mij door haar acties weer even met beide benen op de grond zetten. Dat herken ik ook wel van haar Gelderse moeder, dus misschien is dat juist door deze combi extra verankerd.”

Working Equitation


“Momenteel genieten we vooral samen en rijden we recreatief aan de basis. In de toekomst hoop ik dat we eens een keer een wedstrijd Working Equitation kunnen starten. En ik hoop nog een mooi veulen bij haar te fokken.”

Allrounder


Tineke denkt dat Honestas Linde in het werk een goede allrounder is. Ik denk dat ze het goed zou kunnen doen in de Working Equitation, maar ook een dressuurwedstrijd of in de endurance zouden we ons kunnen redden. “Maar waar ze vooral goed in is, is mijn maatje zijn.”

Discussiepunt


Waar Honestas Linde minder goed in is, is geduldig zijn. “Ze is zo meedenkend en soms vooruit denkend, dat ze het lichtelijk onplezierig vindt als ze daarop ‘aangesproken’ wordt. Dat levert nog wel eens een discussiepuntje op. Gelukkig komen we daar uiteindelijk wel uit.”

Vind je de kruising Fredriksborger x Gelders paard een aanrader?


“Ik ben zelf zeer enthousiast, dus ik zou zeggen: zéker een aanrader! Honestas Linde is een fijne merrie, een echt maatje. Als je op zoek bent naar een paard en de intentie hebt echt te investeren en samen te groeien dan kan ik het alleen maar aanraden.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
IMG_1090
IMG_1142
IMG_1142
IMG_1142