303039_10151612077645559_912412904_n
303039_10151612077645559_912412904_n

Een wirwar van sokken

Nieuws

Ze zijn naar eigen zeggen het enige zestien koppen tellende Friezencarrousel in Nederland: Phaidra. Al tien jaar lang reizen ze stad en land af om shows te geven en de schoonheid van het Friese ras te tonen.


“In 2001 kwam een vriendin van ons met het idee om een Friezencarrousel op te richten”, vertelt medeoprichter Frans van Zon. “Zij heeft samen met haar zus en zwager een kleinschalige Friezenfokkerij. Mieke ging op zoek en kreeg vier Friezen en hun amazones bij elkaar. Niet veel later werden dat er zes en later zelfs acht. Daarna gingen we door naar twaalf en inmiddels rijden we met een zestiental.”

De groep heeft inmiddels 21 leden en is het enige 16-tal met Friese paarden in Nederland. Grand-Prix-amazone Sylvia Pigmans-Naagen is al jaren de vaste instructrice – en commandante – van de groep. “Ik ben eigenlijk maar voor tijdelijk les gaan geven bij Phaidra. Ze zochten iemand die les wilde geven en ik zei dat ik het wel een tijdje wilde doen, tot ze iemand hadden gevonden die het beter kon. Ik had namelijk in mijn leven amper één keer een carrouselproef gereden en mijn roots liggen eigenlijk in de dressuur. Maar ik vond het wel een hele leuke uitdaging.”

Elke maandagavond staat Sylvia de amazones bij tijdens hun wekelijkse les, de leden komen verspreid uit Brabant en de inzet is fantastisch. “Als de nood aan de man is rijd ik zelf mee tijdens een show. Vorig jaar reden we in Kaatsheuvel voor het eerst met zestien amazones en moest ik invallen, maar eigenlijk komt iedereen elke week weer opnieuw lessen.”

In haar trainingen staat de dressuur voorop, maar bij carrouselrijden zijn ook andere dingen van belang. “Het belangrijkste is dat de amazones blijven kijken en letten op elkaar. De paarden reageren altijd weer anders en daar moeten ze altijd alert op blijven. Maar het gaat steeds beter, de amazones raken steeds meer op elkaar ingespeeld en worden handiger in het oplossen van dingetjes die net niet lekker gaan.”

“Als we bijna op show gaan rijden we tijdens de training de proef twee keer en krijgen ze tussendoor wat feedback”, vertelt Sylvia. “Maar als de eerstvolgende show nog een tijdje weg ligt werk ik aan de tempocontrole, stelling en buiging en de houding van de amazones. Ze moeten wel netjes op hun paard zitten.”

Sylvia is niet altijd zelf aanwezig bij de shows, vandaar dat het commando altijd ligt bij de kopruiter, die linksvoor rijdt. De proef wordt altijd uit het hoofd gereden.

Desiree van Zanten maakt alweer zes jaar deel uit van Phaidra. “Ik reed al twaalf jaar carrousel en toen we vanuit Rotterdam naar Brabant verhuisden riep ik dat ik op zoek ging naar een carrouselgroep”, vertelt ze. “Toevallig had ik een Fries en kwam ik bij Phaidra terecht.”

Desiree geniet ervan onder elkaar te zijn. “Het leukste is toch wel het samen rijden, je rijdt geen eigen lijnen. Je bent samen een geheel en als één een ei rijdt, rijd je met z’n allen een ei. Je moet elkaar volgen en meedenken. Dat maakt het zo leuk.”

Phaidra trad onder andere op tijdens Paard en Koets, ff noar Geffe, Horse Event, Animal Event, het NK IJslandse paarden, het WK Vierspannen in Beesd en het CSI Hoofddorp. “Indoor Brabant was voor mij wel het hoogtepunt”, vertelt Van Zanten. “Ik had toen een paard bij wat ik pas net reed en hij deed het zo goed, dat maakt het extra mooi.”
foto 3
IMG-20140506-WA0002
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_0207