Paardendroom Janine Poelstra
Paardendroom Janine Poelstra

Mijn paardendroom in... Colenso, Zuid-Afrika

Nieuws

Droom jij ervan om met paarden te werken in het buitenland? Janine Poelstra werkte afgelopen jaar twee maanden in Zuid-Afrika op een fokkerij van Friese paarden. “Ik maakte de paarden keuringsklaar en reed en beleerde de hengsten en merries.”Zuid-Afrika


Janine Poelstra trainde al een tijdje in Nederland op de stal van Ted Kop Jansen. “Ik ben daar via mijn snuffelstage op het VMBO terecht gekomen en heb er vervolgens nog een week met mijn eigen paard getraind. Ze vroegen mij toen om er een zomer te komen werken en er ontstond een vriendschap tussen mij en dressuuramazone Judith Pietersen. Daarna kwam ik er regelmatig terug om onder haar begeleiding mijn eigen paard te trainen.” Deze stal van Friese paarden heeft klanten in Zuid-Afrika en toen Janine werd gevraagd om daar voor twee maanden de paarden te trainen, leek het haar direct leuk. “Toen ik zestien was, was ik al eens gevraagd. Nu was ik achttien en had ik er goed over nagedacht. Ik zei dus gelijk ja.” Janine overlegde met school en vertrok zodoende met het vliegtuig naar het Zuid-Afrikaanse Colenso. “Qua regelen viel het verder wel mee: ik had geen speciale papieren nodig en hoefde bij wijze van alleen in het vliegtuig te stappen. Met school moest ik wel afspraken maken: ik kon bijvoorbeeld echt niet langer wegblijven en kreeg bepaalde opdrachten mee.”

Show


Janine was bekend met het beleren van de Friese paarden, maar ontdekte wel dat het showen van het Friese paard een belangrijk onderdeel is in Zuid-Afrika. “De beleving is heel anders: wedstrijden en evenementen zijn vooral gebaseerd op de showrubrieken en de keuringen van de paarden.” Janine begon met het longeren van de paarden en observeerde de manier van trainen. “Het hebben van Friese paarden is een teken van welvaart en het showen van het ras is dus heel belangrijk. De ronde, gespierde nek van de Fries moet dus extra uitkomen en daarom worden de paarden sterk getraind.” Tijdens haar eigen trainingen reed Janine haar paarden wel laag en rond. “Zo heb ik jonge paarden zadelmak gemaakt en beleerd.” Daarnaast hielp Janine mee met de verzorging, het opscheren en voeren van de paarden.

Grooms


Met vier paarden per dag was de werkdruk voor Janine niet heel hoog, bovendien heeft men in Zuid-Afrika mensen in dienst voor allerhande klussen. “Dat is wel raar, want als je je paard uit stal wilt halen, word je op de vingers getikt. Dat is namelijk het werk van de grooms. Van nature wil je het allemaal zelf doen, maar veel taken worden je uit handen genomen.” Verder ervoer Janine niet veel verschil met Nederland. “Het is spannend als je voor het eerst alleen zo ver van huis gaat, maar de mensen bij wie ik verbleef leefden op dezelfde manier als ik in Nederland gewend was. Alleen het tijdsschema was strak: acht uur ontbijten, twaalf uur lunchen en op tijd naar bed.”

Kennis


Janine leerde dat er verschillende manieren zijn om naar de training van paarden te kijken. “Ik leerde in deze twee maanden niet per se beter rijden, maar wel hoe ik kan schakelen tussen verschillende manieren van rijden en trainen. Ik heb ook kennis overgedragen, zeker als het gaat om voeding en verzorging. De paarden kregen veel voer en waren eigenlijk gewoon te dik, op de voeding heb ik dus erg gelet. Ook als het gaat om opscheren, vlechten en toiletteren heb ik de grooms geleerd hoe het net even wat netter of preciezer kan.”

Wedstrijd


De laatste week van Janine’s werkperiode ging ze met het gezin en de paarden van de stal op wedstrijd. “Je gaat een hele week weg en slaapt met z’n allen in een huisje. De wedstrijd is een evenement waarbij het gaat om het showen. Je danst dan met je paard door de bak en laat zien hoe een mooi dier je hebt. Een ander onderdeel van deze week is een verkleedwedstrijd en op de laatste dag is er een dressuurwedstrijd zoals wij dat ook kennen.” Buiten haar opleiding om is Janine nog steeds aan het trainen. “Het is hobbymatig en daarnaast geef ik lessen. Ik zou best terug naar de stal in Colenso willen, misschien dat ik dat aankomende zomer wel waar maak.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

image12
image122
image222