zadel houding zit gisella
zadel houding zit gisella

Videoblog: juiste zadel voor de ruiter

Nieuws

Voor menigeen is het inmiddels duidelijk dat het van groot belang is dat een zadel goed past op de paardenrug. Paarden kunnen als gevolg van slecht passende zadels allerlei klachten ontwikkelen. Het is daarnaast echter van groot belang dat het zadel ook past bij de ruiter. In deze videoblog van paardenfysio Gisella Bartels kun je zien waar je nog meer allemaal op kunt letten als je een zadel wilt kopen of als je wilt beoordelen of je huidige zadel eigenlijk wel het juiste model is voor jou.


“Pas als de ruiter fijn kan zitten, is hij of zij in staat de beweging van het paard goed te volgen”, legt Gisella uit. “Een stuiterende ruiter in een voor het paard goed passend zadel is voor een paard immers nog steeds niet comfortabel… Kijk bij het uitzoeken van een zadel niet alleen naar het merk en model zadel waar jouw favoriete (top)ruiter in rijdt. Het is namelijk niet gezegd dat jij daar ook fijn in zult zitten. Ga bij het kopen van een zadel niet over één nacht ijs. En koop vooral geen zadel zonder er mee gereden te hebben op je eigen paard. Bekijk samen met een deskundige uitgebreid, zowel in stand als in beweging, of het zadel goed ligt op het paard, maar zeker ook of je er zelf goed in kunt zitten. Bij voorkeur test je dit meerdere keren, liefst onder ontspannen omstandigheden. Vraag de verkoper gerust om verschillende modellen om er zeker van te zijn dat je het juiste zadel koopt.”

“Zorg ervoor dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt in een zadel. Een zadel waar je vast in zit voelt misschien veilig en fijn, maar zorgt er uiteindelijk vaak voor dat je te weinig kunt bewegen, waardoor je paard minder kunt volgen en zelf ook beperkt wordt in het geven van je hulpen. Een te groot zadel zorgt voor te weinig ondersteuning en is ook niet prettig. In dit filmpje kun je zien waar je nog meer allemaal op kunt letten als je een zadel wilt kopen of als je wilt beoordelen of je huidige zadel eigenlijk wel het juiste model is voor jou. Vind je het voor jezelf niet zo belangrijk? Doe het dan voor je paard, want die heeft er alleen maar baat bij als jij goed kunt zitten in het zadel dat op zijn rug ligt!”

gisella bartels portret