Gisella Bartels Zijgangen vanuit fysiotherapeutisch oogpunt 20141110
Gisella Bartels Zijgangen vanuit fysiotherapeutisch oogpunt 20141110

Videoblog: Zijgangen bekeken door het oog van de fysiotherapeut

Nieuws

De meeste (dressuur)ruiters rijden geregeld zijgangen. Fysiotherapeute Gisella Bartels adviseert om eerst een goed na te denken wat je wilt verbeteren bij je paard. “En zoek daarvoor de juiste zijgang in de juiste variant. Zijgangen als middel in plaats van doel! Uiteindelijk zal je merken dat ook de zijgangen in het houding en het tempo waarin je het in een proef moet laten zien beter gaan. Succes!”


“De meeste dressuurruiters rijden geregeld zijgangen omdat ze het moeten tonen in een dressuurproef,” vertelt fysiotherapeute Gisella Bartels. “Met een paard dat L mag lopen wordt het wijken geoefend, zodra het M in zicht komt wordt ook de schouderbinnenwaarts opgepakt. Het is echter goed om ons te realiseren dat de zijgangen eigenlijk geen doel op zich zijn, het is veel meer een middel om een paard te verbeteren. We kunnen een paard met zijgangen sterker, leniger en symmetrischer krijgen. Door zijgangen heel doelgericht in te zetten kunnen we voorgenoemde doelen daadwerkelijk bereiken.”

“Een paard dat zijn linkerachterbeen graag wat naast zijn lichaam zet kunnen we vragen dat wel te doen met het rijden van schouderbinnenwaarts links. We moeten echter proberen ons niet alleen te beperken tot dat wat in de proef gevraagd wordt. Rijd een zijgang ook eens in een andere gang, zoals bijvoorbeeld de stap of de galop. Voor veel paarden is dat zelfs makkelijker. Of stel het paard eens lager in en blijf gewoon lichtrijden.”

“Ook in tempo kun je variëren. Als een paard in alle gangen, tempi en houdingen op een losgelaten manier de zijgangen kan doorlopen geeft dat ook een stuk bevestiging dat je op de goede weg bent. Deze videoblog is weer bedoeld om jullie inspiratie op te laten doen. Het paard in de video loopt zijgangen in verschillende houdingen en tempi. Voor dit paard is het een aandachtspunt dat hij daarnaast op lengte blijft, voor een ander paard kan het aandachtspunt zijn om voldoende impuls of lengtebuiging te houden. Zijgangen zijn overigens zinvol voor paarden uit alle disciplines, dus ook voor springpaarden of paarden uit de westernsport.”