Gisella Bartels balken cavaletti
Gisella Bartels balken cavaletti

Videoblog: Balken trainen in waaiervorm

Nieuws

Eerder hebben jullie videoblogs van paardenfysiotherapeute Gisella Bartels gezien over het stappen of draven van balken op een rechte lijn. Als je paard dit goed beheerst en je zoekt nog meer afwisseling dan bestaat er nog de mogelijkheid om de balken in een waaiervorm neer te leggen. “Ook nu geldt weer dat dit voor een gezond paard geen probleem moet zijn, maar dat je bij een paard met een blessure even dient te overleggen met je dierenarts. Ook is het verstandig niet meteen met deze waaier te beginnen. Begin rechtuit met enkele balken en laat de moeilijkheidsgraad langzaam toenemen,” adviseert Gisella.

[caption id=”attachment_42275” align=”alignright” width=”300”] Gisella Bartels & Joke Schotel[/caption]

“Het voordeel van werken met een waaier is dat het ook een beroep doet op de zijdelingse buiging in je paard, anders gezegd de lengtebuiging. De ene kant van het paard moet verkorten, de andere kant verlengen,”legt Gisella uit. “Hiermee spreek je zowel de spieren als de wervelkolom aan. Tevens is ook deze oefening weer geschikt voor het verbeteren van de coördinatie. Je kunt variëren in de afstand, de hoogte van de balken en het aantal balken. Zorg ervoor dat je paard ontspannen de waaier instapt en dat je hem niet teveel hindert.”

“Je kunt deze oefening aan de hand doen, maar als je paard er eenmaal handig in is, is het ook goed mogelijk om het onder het zadel te doen. Als de afstand tussen de balken goed is aangepast aan je paard en de cirkel ruim genoeg is kan deze oefening ook aan de longeerlijn of onder het zadel gedaan worden. Het is dan heel goed mogelijk om het paard tijdens een reguliere training ter afwisseling enkele keren door de waaier te laten lopen. Kortom, ook dit is weer een hele fijne oefening waarbij je coördinatie, kracht en lenigheid traint, waarbij behalve de benen ook de hals, rug en het bekken worden aangesproken. Succes!”

Gisella Bartels Joke Schotel