Gisella Bartels Onderleggers voor het zadel 20141110 2
Gisella Bartels Onderleggers voor het zadel 20141110 2

Videoblog: Onderleggers voor het zadel

Nieuws

Er zijn vele varianten van zadelonderleggers in de handel. De één zou nog beter zijn dan de ander. “Topruiters zie je met veel verschillende onderleggers rijden. De ene ruiter heeft een voorkeur voor een bontje, dan ander kiest een gelpad,” vertelt fysiotherapeute Gisella Bartels. In deze videoblog laat Gisella verschillende soorten zadelonderleggers zien en bespreekt ze de voor- en nadelen.


“Het is goed om ons te realiseren dat bij een goed passend zadel een onderlegger vaak niet eens nodig is. Toch worden ze vaak gebruikt. Er zijn echter genoeg paarden die goed functioneren ‘ondanks’ en niet ‘dankzij’ een zadelonderlegger. Wil je er toch één gebruiken, denk dan goed na voor je een keuze maakt. Zorg ervoor dat het de ruimte rondom de schoft en wervelkolom niet vernauwt en dat hij niet te kort is, waardoor de kussens over de rand liggen. De belangrijkste tip blijft: laat bij twijfel over de pasvorm van je zadel een echte deskundige zadelpasser naar je zadel kijken.”

“In dit filmpje komen een aantal veelgebruikte onderleggers voor en wordt een aantal voor- en nadelen besproken. Onder een zadel dat fijn ligt, met of zonder onderlegger ontwikkelt een paard mooie volle rugspieren die steeds goed indrukbaar zijn en waar het paard niet pijnlijk op reageert. En dat is wat we allemaal willen, toch? Wellicht dat dit filmpje een beetje licht kan werpen op de wirwar aan keuzemogelijkheden op het gebied van zadelonderleggers!”