gisella bartels rug fysio hand
gisella bartels rug fysio hand

Videoblog: Over fysiotherapie, osteopathie en chiropractie

Nieuws

Enkele decennia geleden was het nog een uitzondering als een paard door een fysiotherapeut werd behandeld, tegenwoordig zijn fysiotherapeutische, chiropractische of osteopathische behandelingen een belangrijk onderdeel van de begeleiding van een (sport)paard. “Voor een paardeneigenaar valt het niet altijd mee om de juiste dienstverlener te kiezen”, weet fysiotherapeute Gisella Bartels. “Wie doet nu wat, wat voor achtergrond of opleiding hebben de verschillende aanbieders en hoe weet je nu bij welke klacht je welke deskundige moet halen? In dit filmpje leg ik een aantal verschillen uit tussen de dierfysiotherapie, osteopathie en chiropraxie.”


“In de praktijk zal blijken dat er tussen goed onderlegde dienstverleners op dit gebied meer overeenkomsten dan verschillen zijn. In het kort komt het erop neer dat het belangrijk is altijd de opleiding en ervaring van een behandelaar te controleren voor je deze inschakelt. Dit varieert namelijk van ongeschoold tot vele jaren opleiding. Tevens is het goed om je te realiseren dat niemand kan toveren. Als er serieuze problemen zijn, zijn deze vrijwel nooit in één behandeling op te lossen. Bovendien is een nacontrole wenselijk om te weten of het paard verbeterd is.”

“Een andere tip is om altijd te vragen om een bewegingsanalyse. Dat is bij ieder consult een belangrijk onderdeel, omdat eventuele kreupelheden niet over het hoofd mogen worden gezien, ook al zijn ze minimaal. Een goede fysio, osteo of chiropractor verwijst ook door waar nodig. Tenslotte is het belangrijk iemand te kiezen die bij je paard en bij jou past, dat komt de samenwerking en het resultaat ten goede!”