gisella bartels blog zadel
gisella bartels blog zadel

Videoblog: Kies het goede zadel voor je paard

Nieuws

Vroeger werd er nog niet zo over nagedacht, maar tegenwoordig weten we wel beter. De pasvorm van een zadel is erg belangrijk, legt  paardenfysiotherapeut Gisella Bartels uit. “Zeker als je bedenkt wat voor belangrijke structuren zich onder het zadel bevinden. Denk aan wervels, met daarin het ruggenmerg. Maar denk ook aan spieren, ligamenten en het bot en kraakbeen van het schouderblad.”


Een slecht passend zadel kan voor allerlei problemen zorgen, weet Gisella. “Het kan leiden tot drukkingen, een kapotte huid, een slecht bewegend schouderblad of wervels die in hun beweging beperkt worden. Maar denk ook aan minder opvallende zaken als pijnlijke spieren, verminderde spieromvang of ‘rijtechnische’ problemen als moeilijk nageven of problemen met inbuigen. Van een slecht of matig passend zadel gaat je paard dus niet fijner lopen.

Helaas is het zadel dat op alle paarden past nog niet uitgevonden. Bij een aantal zadels is de voorkant van de boom verwisselbaar of aanpasbaar, maar er zijn nog veel meer factoren die een rol spelen. Op het eerste gezicht is het niet altijd duidelijk zichtbaar of een zadel goed past, daarom is kritisch kijken belangrijk.

In dit filmpje kun je zien waar je allemaal op kunt letten als het gaat om de pasvorm van een zadel. Koop ook nooit een zadel zonder dat een deskundige heeft gekeken of het in goede staat is en of het op je paard past. Mocht je na het zien van het filmpje twijfelen of je zadel past, haal dan voor de zekerheid een goede zadelpasser bij je paard. Zo kun je hem of haar een hoop ellende besparen!”