zadel
zadel

De zoektocht naar een goede zadelpasser

Nieuws

Een goede zadelpasser vinden kan erg moeilijk en spannend zijn. Je vertrouwt hem of haar namelijk niet alleen jouw geld toe, maar ook het welzijn van jouw paard ligt in zijn of haar handen. Je kunt teleurstellingen proberen te voorkomen door de volgende punten in de gaten te houden bij de zoektocht naar een zadelpasser.1. Zoek uit waarom andere mensen kiezen voor een bepaalde zadelpasser


Waarom zijn deze mensen tevreden over een bepaalde zadelpasser? Dit is belangrijk om te weten, maar luister wel kritisch naar het antwoord. Een klant kan namelijk best tevreden zijn over slecht geleverd werk, terwijl hij of zij dit helemaal niet doorheeft.


Vraag daarom specifiek naar waarom ze tevreden zijn. Hierbij zijn de volgende antwoorden erg positief:
  • De zadelpasser nam de tijd om het probleem te begrijpen en gaf mij duidelijke uitleg

  • De zadelpasser kon precies uitleggen waarom ik tegen bepaalde problemen aanliep.

  • Zelfs na het kopen van een zadel was er nog goede hulp en service.


Verder kan je vragen stellen over hoe het pasconsult er uit zag. Legde de zadelpasser veel verschillende zadels op het paard totdat er eentje leek te passen? Of kon de zadelpasser na het onderzoeken van het paard bijna direct het juiste zadel er op leggen? Dat laatste is een belangrijk kenmerk van een goede zadelpasser.


Zelfs al hoor je alleen maar positieve verhalen over een bepaalde zadelpasser, dan kan je nog even extra letten op de volgende dingen:
  • Vraag klanten of ze voorheen een andere zadelpasser hebben gehad en waarom ze deze beter vinden.

  • Ga online opzoek naar reviews over de zadelpasser. Pas op dat je tijdens het kijken op internet niet moedeloos wordt door een paar slechte reviews. Elk mens kan namelijk weleens een foutje maken. Wel is het belangrijk om dan verder te lezen over hoe de zadelpasser dit probleem vervolgens heeft opgelost. Ook kan een slechte review ontstaan door onrealistische verwachtingen van de klant.


2. Vraag de zadelpasser naar zijn diploma’s en ervaring


Je hoeft de zadelpasser natuurlijk niet helemaal uit te horen, maar een paar beleefde en geïnteresseerde vragen naar zijn of haar diploma’s en ervaring is vaak erg nuttig.


Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen:a. Hoelang ben je al zadelpasser?


Hoelang iemand bezig is in een industrie, kan een hele goede aanwijzing zijn voor zijn of haar kundigheid. Want normaal gesproken zal iemand die slechte kwaliteit levert niet lang kunnen bestaan, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.


Als je geluk hebt vertelt de zadelpasser vast een heel verhaal over hoe hij is begonnen en hoelang hij al met zadelpassen bezig is. Toch hoeft veel ervaring niet altijd wat uit te maken, maar wel zeker iets waar je tijdens de zoektocht op kan letten.b. Welke opleidingen heb je gevolgd?


Vaak is een zadelpasser met een diploma, dat behaalt is bij een erkende organisatie, en meerdere afgeronde trainingen en cursussen beter dan eentje zonder. Hierbij is het positief als ze het vak niet alleen bij een bepaald merk hebben gevolgd. De meeste zadelpassers vertellen je hier graag wat over en willen je een heleboel uitleggen als je er vriendelijk en geïnteresseerd naar vraagt.c. Welke uitdagingen kom je vaak tegen als je een zadel zoekt voor een <vul hier de bouw van jouw paard en discipline in>?


Met deze vraag kan je beoordelen hoeveel ervaring de zadelpasser heeft en of hij in staat is om het juiste zadel te vinden. Hierbij is het belangrijk om goed op te letten op het antwoord dat de zadelpasser geeft. Geeft de zadelpasser bijvoorbeeld duidelijke uitleg of is het een onduidelijk en niet samenhangend verhaal?d. Kan je ook zadels herstellen?


Door een zadel uit elkaar te halen of te herstellen, leer je veel over de pasvorm en hoe een zadel in elkaar zit. Daardoor zijn zadelpassers die daarnaast ook zadelmaker zijn, vaak erg goed in het vak. En kunnen ze het zadel zo nodig hier en daar een beetje aanpassen.3. Kies een zadelpasser met een volle agenda


Goede zadelpassers zijn vaak erg druk, hierdoor kan het soms even duren voordat je een afspraak kunt maken. Hiermee worden niet de zadelpassers bedoeld die nooit de telefoon opnemen, maar de zadelpassers die wel de telefoon opnemen maar een erg volle agenda hebben. Soms kan het vervelend zijn om lang te moeten wachten op de pasconsult, maar aangezien een zadelmaker een volle agenda met betalende klanten nodig heeft om te kunnen blijven bestaan, kan dit weleens voorkomen.


Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn, een nieuwe zadelpasser of eentje die nog niet zo lang actief is in de regio, kan een minder volle agenda hebben. Zelfs als ze heel erg goed in hun vak zijn.


Wil je toch een afspraak maken met een drukke zadelpasser? Gebruik dan de volgende tips
  • Bel de zadelpasser op – Dit laat zien dat je serieus bent en zo kan je makkelijker overleggen

  • Laat weten wat je zoekt – Nieuw, tweedehands, een springzadel, een dressuurzadel of toch veelzijdigheid

  • Toch via een email of berichtje? – Laat dan duidelijk weten waar je paard staat, welke service je nodig hebt en op welk telefoonnummer je bereikbaar bent, dan kan de zadelpasser jouw makkelijker inplannen


4. Kijk mee tijdens een afspraak van een kennis, voordat jij een afspraak maakt


Als je het geluk hebt om deze kans te krijgen, pak de kans dan met beide handen aan en kom kijken. De beste manier om een goede zadelpasser te vinden is namelijk door ze aan het werk te zien. Dit geeft namelijk meerdere voordelen:
  • Je kan kijken wat de zadelpasser doet, zonder dat je een paard rustig moet houden

  • Je kan vragen stellen over waar de zadelpasser precies naar kijkt


5. Stel veel waarom vragen


Veel zadelpassers hebben een passie voor hun vak en delen graag hun kennis. Daarom mag je best wel vragen om uitleg. Het kan zijn dat de zadelpasser uit zichzelf niet zoveel vertelt, omdat niet iedereen hier interesse in heeft.


Let wel op de timing van de vragen, want de zadelpasser moet zich natuurlijk wel kunnen concentreren. Zadelpassen bestaat namelijk uit een serie van complexe details, waarover de zadelpasser soms even moet nadenken.


Behalve dat je door het stellen van vragen meer kennis opdoet, kom je er ook direct achter of de zadelpasser weet waar hij of zij over praat.6. Vraag naar de service na de aanschaf van een zadel


Is het bijvoorbeeld mogelijk om het zadel in te ruilen of aan te passen als het toch niet bevalt? En zit er garantie op het zadel?


Goede service na de aankoop van een zadel kan het verschil maken tussen de toppers en de mindere zadelpassers.


Als je binnenkort opzoek gaat naar een nieuwe zadelpasser, dan is het dus belangrijk om de bovenstaande zes punten in acht te nemen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en is een kritische kijk nooit verkeerd.


Bron: The Saddle Geek