140901803_ABFweb
140901803_ABFweb

Tip Joyce Heuitink: collegialiteit en teamspirit van groot belang

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone, jurylid en bondscoach-para dressuur Joyce Heuitink.




“Het succes van de afgelopen Wereldruiterspelen is niet helemaal uit de lucht komen vallen. Ik kon dit kampioenschap beschikken over vijf combinaties die hebben bewezen om op het juiste moment telkens weer het beste uit zichzelf en het paard te halen. De resultaten op de internationale wedstrijden gaven een goede indicatie van wat mogelijk was. Maar ja, op het moment van de waarheid moet het er wel allemaal uitkomen.

Met alle vijf afzonderlijk, plus de reserve, heb ik de hele zomer door goed kunnen samenwerken. Ik heb geprobeerd om iedereen voor zichzelf een zo goed mogelijke individuele voorbereiding te laten hebben, met de teamgedachte op een duidelijke achtergrond. Ik wist dat een van de krachten van dit team was dat er geen zwakke schakel bij zat. En dat was iets wat de concurrentie uiteindelijk, toen we met de zilveren plak op het podium stonden, ook zag. Op diverse momenten kon ik een stap naar achteren doen. Wat ik vervolgens zag, als ik die stap naar achteren deed, was een groep individuele sporters die als team naar buiten wilde treden, er voor elkaar was en het elkaar gunde.

Op het juiste moment wisten ze een voor een het hoofd koel te houden, het paard in vorm te hebben en te laten zien wat ze konden. Natuurlijk kunnen ze allemaal op details nog beter, maar door de juiste voorbereiding, planning en afstemming reed er niemand ver beneden kunnen. Een aantal van de teamleden heeft het afgelopen jaar een grote stap gemaakt, door het veranderen van paard of van locatie. Voor anderen was het slechts een kwestie van het optimaliseren van wat al heel goed was. Het is immers niet gemakkelijk om op het (hoogste) podium te blijven. Maar ze deden het wel.

Mijn para-ruiters zijn absolute topsporters die heel veel opzij hebben gezet om dit te bereiken. Die de wilskracht hebben om steeds maar weer door te gaan, ook al zeggen lijf en hoofs soms ‘ho’. Klagen over vermoeidheid of pijn, dat hoor ik ze nooit doen. Ik kan dan ook niet anders dan zeggen dat ik erg veel respect heb voor mijn ruiters. Petje af voor hoe jullie hier naartoe hebben gewerkt, hoe jullie het plan hebben uitgevoerd, hoe jullie er stonden toen het moment daar was!

Ik wil graag meegeven dat als je met je volle ziel en zaligheid ergens voor gaat, echt doorzettingsvermogen en wilskracht kunt vinden in jezelf, je heel ver kunt komen. Zoek een team van mensen om je heen die je kan helpen om dit te laten slagen. Hoewel paardrijden een individuele sport is, is collegialiteit en teamspirit van groter belang dan je denkt. Het kan je helpen om net dat ene extra puntje te halen of om die ene unieke tip te krijgen waar jij wat mee kan.”

“De pen geef ik door aan Rob Ehrens, bondscoach van het springequipe. Hij heeft het op de Wereldruiterspelen geflikt om goud te winnen. Ik ben erg benieuwd welke tip hij kan geven.”
140827307_ABFweb