Export
Export

Vlaamse paardenexport in vijf jaar verdrievoudigd

Nieuws

Het gaat goed met de paardenexport in België. De afgelopen vijf jaar is hij verdrievoudigd, aldus het Vlaams Paardenloket. De European Horse Services (EHS) transporteert al twintig jaar lang als enig Vlaams bedrijf paarden naar honderden bestemmingen buiten de Europese Unie. Het begon in 1992 met een driehonderdtal paarden, een aantal dat in 2008 opliep naar 1107 en 3500 in 2013.


‘Gezien de paardensport wereldwijd steeds meer aan populariteit wint, en onze ‘Vlaamse’ paarden momenteel verschillende internationale rankings aanvoeren, ligt het in de lijn der verwachtingen dat dit aantal ook de komende jaren verder zal stijgen,’ zegt manager Jan De Boitselier  van het Vlaams Paardenloket. De voornaamste exportlanden zijn de Arabische landen en Brazilië.

Ook het aantal paarden in Vlaanderen stijgt: in 2008 werd uitgegaan van 150.000 dieren maar ondertussen zijn er al meer dan 186.000 geregistreerd.

De sportfederaties tot slot tellen ook steeds meer leden, de Vlaamse Liga Paardensport zag een stijging van 21.020 (2008) naar 32.856 (2013). ‘Daar bovenop telde het bestand van de Landelijke Rijverenigingen in 2013 nog eens 13.930 leden’, verduidelijkt De Boitselier. ‘Onder deze leden zijn ook heel wat toptalenten die bovenaan de internationale ranglijsten prijken in verschillende hippische sportdisciplines.’

Een groeiende sector heeft ook nood aan meer ondersteuning. ‘Het Paardenloket is dan ook tevreden dat minister Schauvliege een evaluatie en actualisering van het Vlaams Actieplan voor de Paardenhouderij voorzien heeft in haar beleidsplan.’

Het Vlaams Paardenloket, een aanspreekpunt voor overheid en sector om de paardenhouderij duurzaam te helpen ontwikkelen, opende in 2009 de deuren. De toegevoegde waarde uit de sector werd in 2008 op 250 miljoen euro geschat.

Bron: Nieuwsblad.be