Ernesta Verburg-7
Ernesta Verburg-7

Mijn paardendroom in... Engeland

Nieuws

Droom jij ervan om met paarden te werken in het buitenland? Ernesta Verburg vertrok op haar achttiende naar Engeland om daar in de rensport te werken. “Ik heb er in totaal meer dan zestien jaar gewerkt en heel veel van de sport gezien.”




[caption id=”attachment_55454” align=”alignright” width=”300”] Uitzicht vanuit de kamer op de allereerste stal waar Ernesta werkte. Newmarket, 1991[/caption]

Ernesta had van kleins af aan al liefde voor paarden en had haar eerste verzorgpony toen ze zes was. “Alle boeken die je maar over paarden kon vinden, die las ik. Zo kwam ik uit bij de autobiografie van jockey Dick Francis. Ik las ook zijn thrillers, die zich altijd op en om de renbaan afspeelden.” Ernesta raakte gefascineerd door de rensport in Engeland en besloot op haar achttiende naar Engeland te vertrekken. “Ik had eindexamen gedaan en was erg nieuwsgierig naar de rensport daar. In mijn beste Engels schreef ik een brief naar de twee beste trainers van dat moment. Mijn doel was om gedurende de zomer op een renstal te werken tegen kost en inwoning.” Ernesta werd aangenomen op de stal van Sir Mark Prescott in Newmarket en leerde veel over uitmesten, poetsen, voeren, vegen en de Engelse taal en stapte daar met de paarden die net gekoerst hadden aan de hand, wat, aangezien dit veelal jonge hengsten waren, resulteerde in aardig wat blauwe tenen. “Ik heb die zomer hard gewerkt, maar het was heel gaaf.”

British Racing School


[caption id=”attachment_55456” align=”alignleft” width=”300”] Met Silver Lily op de gallops in Newmarket 2010[/caption]

Na de zomer keerde Ernesta terug naar Nederland, maar de rensport in Engeland bleef haar trekken. “Met de referentie van Sir Mark Prescott ben ik vervolgens aangenomen voor een betaalde baan in de rensport. Ik werkte een paar jaar op een kleinere stal in het zuiden van Engeland, waar we in Rough Quest een toekomstige Grand National winner hadden.” Ernesta werkte na deze periode ook nog een aantal jaar voor de kampioenstal van David Nicholson en studeerde ze Equine Sciences. “Na het afronden van mijn studie verhuisde ik terug naar Nederland en gaf ik les aan studenten paardenhouderij op het Helicon.” Vier jaar later, in 2004, keerde Ernesta terug naar Engeland om daar studenten op de British Racing School les te geven. “Net zoals ik begonnen ben, kun je ook op deze school tegen kost en inwoning een cursus volgen die jou na het afronden baangarantie geeft in de wedstrijdsport.”

Mentaliteit


[caption id=”attachment_55455” align=”alignright” width=”300”] Allereerste keer naar de races. Winnaar Plain Fact, 1991[/caption]

Ernesta voelde zich prima thuis in de rensport. “Het is een fantastische discipline. Het op snelheid trainen, het werkrijden, is nergens mee te vergelijken. Samen met je paard ga je voor het zelfde doel: je werkt er allebei heel hard voor en dat is een prachtig gevoel.” Ernesta ervaarde ook hoe de paarden uiterst goed verzorgd worden. Zo werden de stallen bijvoorbeeld twee keer per dag uitgemest. “Anders staan ze de hele dag in de ammoniaklucht. Ze krijgen het beste voer en ze worden zowel voor als na het rijden gepoetst. Je wilt het allerbeste uit het paard halen dus moet je hem ook het allerbeste verzorgen.” Routine, discipline, beleefd zijn en goed voor je paarden zorgen. Dat kenmerkte de mentaliteit van de trainers waar Ernesta voor werkte. “Bovendien vorm je een community. Je bent daar met een groep jongeren en het dichtstbijzijnde dorp is soms tien kilometer verder. Je moet als één team kunnen samenwerken.”

Moment of fame


[caption id=”attachment_55451” align=”alignleft” width=”300”] Met winnaar It Was Me in 2012[/caption]

“Ik heb ontzettend veel mooie dingen meegemaakt, maar het mooiste moment was toen één van de paarden waar ik voor zorgde een koers won op de renbaan van Cheltenham. Zijn naam was Billygoat Gruff. Ik had mijn hart in mijn keel zitten toen ik zag hoe hij als eerste over de eindstreep ging. Het was vrij close en als je ze dan ziet winnen, ren je er naar toe om ze op te halen. Het is een moment of fame voor paard, jockey, trainer én verzorger. Iedereen juicht en klapt voor je als je de “winner’s enclosure” met al het publiek op de tribunes in komt lopen met “jouw” paard. Dat moment is heel iconisch en geweldig.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

Ernesta Verburg-1
Ernesta Verburg-2
Ernesta Verburg-3
Ernesta Verburg-4
Ernesta Verburg-5
Ernesta Verburg-6