Dressuur
Dressuur

Tips voor succes op wedstrijd

Nieuws

Worstel je om de punten te krijgen die je verdient? Misschien helpen de volgende tips van het Britse topjurylid Isobel Wessels je om te sterren van de hemel te rijden.1. Ga regelmatig op wedstrijd


Veel ruiters worden zenuwachtig zodra ze de ring in mogen. Als je vaker op wedstrijd gaat, misschien zelfs elke week, wordt dat minder. Je raakt gewend aan de situatie en blijft rustiger.

2. Zet jezelf realistische doelen


Probeer te starten op locaties waar je paard ontspannen is en start niet op een niveau wat te moeilijk is. Je bent niet verplicht over te gaan bij tien winstpunten, doe waar jij je comfortabel bij voelt. Als je te snel doorgaat kan het leiden tot een bittere teleurstelling en een deuk in het vertrouwen.

3. Train thuis op een hoger niveau


Zorg ervoor dat je thuis hoger traint dan het niveau waarin je start. Als je gaat starten op een niveau dat je maar net kunt halen, is het plaatje niet licht en harmonieus. Daarnaast zorgt het voor iets meer zelfvertrouwen.

4. Plan vooruit


Goed plannen en op tijd arriveren zodat je niet hoeft te haasten kan een wereld van verschil maken.

5. Ken de proef van binnen en buiten


De ruiter moet de proef van binnen en buiten kennen en zelfverzekerd zijn over de wedstrijd. Zelfvertrouwen is namelijk de wortel van succes. Een gebrek aan zelfvertrouwen slaat door op je paard.

6. Concentreer je op wat je doet


Kijk niet teveel naar andere mensen en voel je niet geremd omdat je rijdt tussen ‘grote namen’. Concentreer op wat jezelf doet met je eigen paard. Als je paard wordt afgeleid tijdens de proef, laat het dan achter je en concentreer je op de volgende oefening.

7. Neem de tijd


Veel ruiters rijden hun proef gigantisch snel en snijden hoeken af, om er maar vanaf te zijn. Geef je paard de kans om zich op zijn best te laten zien. De ruiter moet zelfverzekerd genoeg zijn om te tijd de nemen, de hoeken te gebruiken en goed gebruik te maken van halve ophoudingen om te laten zien dat de training zijn vruchten heeft afgeworpen.

8. Vraag naar feedback


De meeste juryleden vinden het geen probleem om na de prijsuitreiking je protocol te bespreken. Als je maar beleefd bent en ze niet confronteert of aanvalt, wil de jury best uitleggen waarom ze jou juist die punten gaven.

Bron: Horse and Hound