141027111_ABFweb
141027111_ABFweb

Tips tegen faalangst

Nieuws

Een beetje spanning voor een wedstrijd of nieuwe oefening is prima. Het helpt je een goede prestatie te leveren. Heb je echter last van faalangst dan is het tegenovergestelde het geval. Faalangst kan verlammend werken. Met de volgende tips van sportpsycholoog Eva Luyten ga je faalangst te lijf.




Heb jij faalangst? Doe hier de test!

Werk aan je concentratie


“Probeer je tijdens de proef en het losrijden te concentreren op jezelf, je paard en de oefeningen die je rijdt. Mensen met faalangst zijn erg gevoelig voor wat anderen van ze denken. In hun beleving moeten ze voortdurend aan de verwachtingen van anderen voldoen, en moeten ze presteren zoals de buitenwereld van hen verwacht. Dit geef spanning en het is heel moeilijk om tijdens de proef niet te denken aan zaken als ‘wie staan er allemaal te kijken, wat zullen ze denken en zeggen, en hoe presteren anderen’. Ze laten hun gedachten afdwalen naar wat er allemaal kan misgaan in de proef. Focus daarom niet op het resultaat, maar op zaken waar je 100% invloed op hebt: de proef, de oefeningen, je paard. Probeer het resultaat ondergeschikt te maken aan je eigen gevoel over de proef. Paardrijden gebeurt grotendeels geautomatiseerd, maar probeer je expliciet te focussen op het ritme van je paard of je ademhaling. Dit vermindert de kans dat je gedachten naar anderen afdwalen.”

Rijd zoveel mogelijk wedstrijden


‘’Wedstrijd rijden’ is een vaardigheid op zich, die geoefend moet worden. Probeer zo veel mogelijk wedstrijden te rijden. Dit kunnen kleine wedstrijdjes, oefenwedstrijden of officiële wedstrijden zijn. Hoe vaker je op wedstrijd gaat, hoe minder spannend het uiteindelijk wordt. Zie het als een training in concoursomstandigheden. Zowel je paard als jezelf zullen hier baat bij hebben. Heb je niet de mogelijkheid om vaak wedstrijden te rijden? Organiseer dan trainingen in wedstrijdomstandigheden. Verschijn wel in wedstrijdtenue met ingevlochten paard. Train vaak op verschillende locaties en maak er voor jou een echte wedstrijd van door eerst in te rijden en daarna op de proef te focussen.”

Maak niet te snel de overstap naar een hogere dressuurklasse


“Heel vaak zie ik ruiters die telkens op de grens van tien winstpunten naar de volgende klasse overstappen, zonder hier echt klaar voor te zijn. Dit werkt (faal)angst in de hand. Als je paard bepaalde oefeningen in trainingsomstandigheden niet beheerst en bovendien als ruiter nog wat ervaring mist, raad ik aan dit niveau niet op wedstrijd te starten. Tenzij je het louter als een training ziet. Hiermee bespaar je jezelf veel teleurstellingen. Wat langer wedstrijden rijden in een lagere klasse versterkt je zelfvertrouwen en stelt je in staat je concoursvaardigheden te trainen, terwijl je thuis in alle rust verder kunt trainen voor dat stapje omhoog.”

Wees je bewust van je gedachten


“Het is niet de wedstrijd - op zich die spanning creëert, maar wel gedachten als ‘het gaat niet lukken’, ‘wat als ik niet goed presteer?’ die jij daarbij hebt. Probeer je hiervan bewust te zijn. “

Controleer je ademhaling


“Erop letten dat je diep ademhaalt, is ook een manier om de spanning af te laten vloeien. Ademhaling is de sleutel naar ontspanning. Ben je onrustig, dan is je ademhaling oppervlakkig, kort en onregelmatig. Ben je kalm, dan is je ademhaling gelijkmatig, diep en ritmisch. Probeer in te ademen langs je neus en diep uit te ademen langs je mond. Ademhalingsoefeningen zijn zeer effectief. Je concentreren op je ademhaling leidt bovendien niet af en je blijft meer gericht op jezelf en je paard. Als een ruiter ontspannen ademhaalt, heeft dit eveneens een ontspannend effect op het paard.”

Weet wat jou helpt


“Voordat je op wedstrijd gaat is het zinvol om te bedenken bij welke dingen jij voordeel hebt. Heb je graag je instructeur aan je zijde, of geeft dit juist extra druk? Wil je aanwijzingen horen tijdens het losrijden en van wie (en van wie juist niet)? Zonder je je graag af, of niet? Vaak zien we dat introverte mensen er minder baat bij hebben zichzelf voorafgaand aan de proef af te zonderen, terwijl dit extraverte mensen wel heel goed helpt om spanning te reguleren.