Ruiters
Ruiters Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

10 Tips voor de gemiddelde ruiter

Training Opvallend

Er zijn ruiters waarvan het lijkt alsof ze op de paardenrug geboren zijn. In de dressuurring rijden ze de sterren van de hemel, maar ze springen ook moeiteloos een parcours zonder zadel. En dan zijn er de gemiddelde ruiters: ze kunnen wel rijden, maar moeten er ook hard voor werken. Is dat laatste herkenbaar? Misschien heb je iets aan de volgende tips.

1. Vind een goede leraar

Een goede instructeur kan je de juiste technieken leren. Een goede leraar kan je daarbij ook de nodige theorie en inzichten bijbrengen. Hij of zij vertelt je bijvoorbeeld niet alleen wat je moet doen om je paard nageeflijk te laten lopen, maar ook waarom dat van belang is. 

Gedetailleerde uitleg en heldere doelen kunnen het leerproces voor gemiddelde ruiters veel gemakkelijker maken- en daarmee versnellen.

2. Heb geduld

Wees mild voor jezelf en voor je paard. Natuurlijk moet je altijd je best doen je houding, hulpen en bewegingen te verbeteren, maar blijf daarbij positief als het een keer niet lukt. 

Vergeet niet dat je paard voor jou werkt en ervoor kiest om jouw opdrachten op te volgen: dat is wel wat dankbaarheid waard! Als er iets mis gaat, neem dan de tijd om je problemen op te lossen op een manier die eerlijk is naar je paard, maar ook naar jezelf. Met dat optimisme bereik je uiteindelijk meer dan wanneer je gefrustreerd raakt en het op jezelf of je paard afreageert.

3. Oefenen, oefenen, oefenen

Hoe graag we het ook zouden willen, er zijn geen geheime methodes of dure trucjes die je in één klap een topruiter maken. Je kunt een duur, hoog opgeleid sportpaard kopen en een uitrusting van de allerbeste merken aanschaffen, maar dat maakt je niet direct een betere ruiter als je er niet mee oefent.

4. Accepteer de beperkingen van je lichaam

Zeker als je wat ouder wordt, zul je merken dat je niet (meer) zo soepel in het zadel zit als andere, jongere ruiters. Spieren en pezen worden nu eenmaal minder rekbaar naarmate de jaren toenemen. 

Om ze weer soepel te krijgen, zul je misschien wat extra oefeningen moeten doen naast het paardrijden. Voordeel: andere sporten als yoga en pilates zijn ook heel leuk, én je ontwikkelt er je balans en rompstabiliteit mee.

5. Neem een stapje buiten je comfortzone

Het is goed om stil te staan bij wat je absoluut niet (meer) kan, maar pas op dat je niet stopt met het blijven ontwikkelen van je rijstijl. Probeer regelmatig een oefening die je eigenlijk nog een beetje te moeilijk vindt of die niet helemaal in je comfortzone ligt. 

Geef niet meteen op als iets niet lukt: een gezonde hoeveelheid frustratie hoort bij het leerproces, en een pittige les is een goed teken dat je iets nieuws aan het leren bent.

6. Geniet van het moment

Of je nu een proef rijdt of een rondje door het bos: vergeet niet te genieten, zelfs als je als laatste eindigt of de hele weg in de regen hebt gereden. Je bent samen met je trouwe, vierbenige vriend, is er iets mooiers dan dat? :-)

7. Blijf volhouden

Soms voelt het alsof je dat ene rijprobleem nooit zal oplossen. De truc in deze situatie is dat je juist blijft doorzetten. Blijf vastberaden en koppig, ga even iets anders doen om te ontspannen en kom de volgende dag weer terug om het opnieuw te proberen. En nog eens, en nóg eens, net zo lang tot het je lukt.

8. Stel doelen

Bedenk wat je het liefst wil bereiken met je paard (bijvoorbeeld een parcours springen), en bedenk dan kleinere doelen die je onderweg naar je einddoel wil bereiken (bijvoorbeeld balkjes draven, een klein kruisje springen, enzovoort). 

Zorg dat je een duidelijk pad voor jezelf hebt uitgestippeld, maar wees er ook flexibel mee. Zelfs als je je einddoel niet bereikt, heb je op deze manier een houvast om je tijdens trainingen of lessen op te richten. Dit biedt je perspectief en helpt je beter te worden.

9. Lees, kijk, imiteer

Imitatie is de voornaamste manier om nieuwe vaardigheden aan te leren. Ga op zoek naar inspiratie. Het internet staat bomvol met instructievideo’s, registraties van topwedstrijden en clinics. 

Neem de tijd om andere ruiters te bestuderen en bepaal wat jij goed of juist minder goed vindt aan hun manier van rijden. Probeer de technieken die je aanspreken dan eens zelf uit en vraag je instructeur om feedback. Je kunt ze waar nodig natuurlijk aanpassen aan je eigen voorkeuren en de eigenschappen van je paard.

10. Nog veel meer oefenen

Hadden we al benadrukt hoe belangrijk oefenen is? Of je nu zelf een bepaalde routine ontwikkelt, een speciale trainingsmethode volgt of precies doet wat je instructeur je vertelt: het belangrijkste is dat je ermee doorzet en blijft oefenen. 

Dit geldt trouwens net zo goed voor internationale topruiters als voor gemiddelde ruiters. En ach, zo’n straf is het toch niet om op een paardenrug te mogen zitten? ;-)

Bron: Horse Listening / Bit & Cap