weide
weide

Verrijkt leven zorgt voor beter aangepast paard

Nieuws

Paarden die in een verrijkte omgeving leven ontwikkelen betere persoonlijkheden, laten een grotere leervaardigheid zien en voelen zich beter. Dat blijkt uit Frans onderzoek.


Het onderzoek betrof een groep Welshpony’s van tien maanden oud. De paarden leven met een zogenaamde verrijkte levensstijl. Ze werden vergeleken met negen controlepaarden die minder uit hun stal kwamen en een saaiere routine hadden.

De onderzoekers, van wie de bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE, ontdekten dat de paarden die in een verrijkte omgeving leven minder bang waren bij blootstelling aan nieuwe voorwerpen en dat ze minder ontwijkende reacties lieten zien aan aanrakingen, de aanwezigheid van mensen en het in de hand komen. Ze vonden ook dat de paarden nieuwsgieriger waren.

De controlepaarden stonden continu op individuele stallen en op zaagsel. Drie keer per week mochten ze een uurtje individueel in een paddock staan. Ze konden andere paarden zien, ruiken en horen, maar fysiek contact was niet mogelijk.

De paarden die verrijkt werden gehouden, stonden alleen van 9 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags op stal. De rest van de tijd stonden ze samen op de wei. Hun dieet was gevarieerder, en ze werden regelmatig blootgesteld aan nieuwe objecten, zowel in de wei als op stal. Drie keer per weken werden ze individueel met een halster gedurende 20 minuten naar een onbekende locatie gebracht.

De onderzoekers vonden zelfs een wat zij beschrijven als een gunstiger biologisch profiel bij de analyse van het bloed van de paarden in een verrijkte omgeving.

De paarden van tien maanden werden 12 weken lang verrijkt gehouden. Ze stonden in grote stallen, hadden sociaal contact en kregen gevarieerd te eten. De controle groep kreeg elke dag hetzelfde te eten.

De onderzoekers vonden veel verschillen. Een verrijkt leven werkt positief op de karakters van de paarden. Ook hadden die paarden lagere cortisolniveaus in hun bloed, een teken van weinig stress. Ook zagen ze dat een goede levensstijl genen die betrokken zijn bij celgroei en proliferatie toenamen. “Veranderingen in zowel het gedrag en de genexpressie kan een psychobiologische handtekening van de effecten van verrijking vormen en leiden tot meer welzijn,” schreven de onderzoekers.

“Deze studie illustreert hoe het milieu samenwerkt met genetische informatie voor de persoonlijke ontplooiing van het gedrag gedrag en het moleculair niveau.”

Bron: Horsetalk
3603261