Slowfeeder
Slowfeeder

Paarden zijn blijer met een slowfeeder

Welzijn Bit & Cap Opvallend Verzorging Voeding

Volgens een Frans onderzoeksteam kan het gedrag en het welzijn van paarden drastisch veranderen wanneer ze op een andere manier hooi aangeboden krijgen. Daarnaast zou het ook invloed hebben op de relatie tussen paard en mens.

Voor dit onderzoek werden vierentwintig ruinen en veertien merries geobserveerd. Ze stonden allemaal in een stal - gevuld met stro - van drie bij drie meter. Elke stal was uitgerust met een automatische drinkbak en elk paard kreeg dezelfde hoeveelheid hooi per dag, negen kilo.

Voeren op basis van het natuurlijk graasgedrag

Hooinetten en slowfeeders zijn ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het paard er langer over doet om het hooi binnen te krijgen. Op deze manier wordt het natuurlijk graasgedrag van het paard nagebootst. 

De paarden in dit onderzoek kregen hun hooi op drie verschillende manieren aangeboden: op de grond van de stal, in een hooinet aan de muur of in een plastic slowfeeder in de hoek van de stal. Alle paarden kregen op willekeurige volgorde hooi gevoerd via de drie verschillende voermethodes. Elke methode werd drie weken lang aangehouden.

Verschil slowfeeder en hooinet

De paarden kregen elke ochtend en middag hooi wanneer het op de grond lag of in een hooinet. Wanneer het in de slowfeeder zat, kregen ze het alleen in de ochtend. De onderzoekers vonden dat zowel het hooinet als de slowfeeder de voertijd verlengde, vergeleken met wanneer het hooi op de grond lag. 

“Het geven van hooi in een hooinet werd geassocieerd met een toename van gefrustreerd gedrag, terwijl er bij de slowfeeder en afname was van ongewenst gedrag, zoals het leggen van de oren in de nek wanneer iemand het paard stoort tijdens het eten, en een toename van vriendelijkheid richting de mens”, aldus het Franse onderzoeksteam. Volgens hen betekent dit dat het gedrag en welzijn van de paarden drastisch kan veranderen door de methode waarop je paard wordt gevoerd.

Voordelen slowfeeder

De slowfeeder heeft een aantal voordelen vergeleken met een hooinet, blijkt dus uit het onderzoek. Zo zat er na elf uur, nadat de slowfeeder werd gevuld, nog steeds hooi in de container. Een hooinet daarentegen was al vier uur nadat hij werd gevuld in de ochtend leeg en na drie uur wanneer hij werd bijgevuld in de middag. Bovendien werd er meer gefrustreerd gedrag vastgesteld bij het gebruik van een hooinet, zoals het trekken aan het net met de tanden of duwen met het hoofd. Dit gedrag werd niet waargenomen bij het gebruik van een slowfeeder.

Bron: Horsetalk