oog
oog

Eerste hulp bij oogverwondingen

Nieuws

Er gaan een hoop horrorverhalen in de rondte over oogaandoeningen bij paarden. Wat moet je doen als je paard een wond heeft aan zijn oog en de dierenarts niet meteen ter plaatse kan zijn? Hoe bescherm je het oog terwijl je wacht?


Er zijn flink wat horrorverhalen, omdat oogverwondingen bij paarden snel in een horrorverhaal kunnen veranderen. Gevaarlijk voor het oog verandert al snel in levensgevaarlijk. Weet dus vooral wat je wel en niet moet doen wanneer je paard gewond raakt aan zijn ogen.

Hoe ziet een oogprobleem bij een paard eruit? Als je bloed op het hoofd ziet, bel je meteen de dierenarts. Veel paardeneigenaren weten echter niet dat loensen, gezwollen oogleden of troebele of rode ogen ook noodsituaties zijn en directe zorg nodig hebben om ernstige gevolgen te voorkomen.

Van de twintig lezingen op de conventie voor dierenartsen in America, gaan er komend jaar vijf over ogen. Er is zelfs een halve dag gewijd aan oogproblemen bij paarden. Hieruit kun je opmaken dat dierenartsen flink bezorgd zijn over oogafwijkingen.

Een paard met een tranend, pijnlid oog met gezwollen oogleden is een noodgeval en dient binnen 12 uur na aantreffen te worden geëvalueerd. Bij het onderzoeken kan een dierenarts een eenvoudige, oppervlakkige hoornvlieszweer of ernstigere oorzaak vinden.

Het is belangrijk dat een dierenarts het paard dezelfde dag nog te zien krijgt. Nadat je contact hebt gehad met je dierenarts zal hij of zij je nog advies geven over wat te doen in de tussentijd. Bijvoorbeeld:

  1. Doe niks in het oog. Wat helpt bij het ene geval, maar de dingen erger in het andere geval. Ga het oog dus niet voorbehandelen met oogdruppels die je de vorige keer hebt gehad.

  2. Bescherm het oog en hoofd tegen meer verwondingen. Als je paard een vliegenmasker draagt zul je te horen krijgen dat het beter is om hem op te houden. Dit is echter niet de tijd om nieuwe hoofdaccessoires te introduceren. Pak de wond niet in, tenzij de dierenarts heeft gezegd dat te doen.

  3. Houd het paard rustig. Als je het paard kan scheiden van de kudde zonder hem of de rest gestrest te maken, overweeg het dan. Hooi maakt paarden rustig dus geef vooral niet te weinig, maar geef je paard geen verdoving zonder dat de dierenarts het adviseert.


Duurt het te lang voordat de dierenarts bij je kan zijn? Overweeg dan zelf ernaar toe te rijden. Oogverwondingen zijn iets waar we misschien allemaal een keer mee te maken krijgen en het is belangrijk vooruit te plannen naar een eventuele nare dag.

Bron: Horse Channel