Water
Water

Eerste hulp bij een hittegolf

Nieuws

Het zal je vast niet ontgaan zijn: het wordt deze week heet in Nederland. Als paardenliefhebber denk je natuurlijk als eerste aan je arme viervoeter, die een stuk slechter tegen de hitte kan dan jij. Hoe maak je het hem deze warme weken zo comfortabel mogelijk? Dierenarts Hank van Campen geeft tips.




[caption id=”attachment_42122” align=”alignleft” width=”462”] Zorg altijd dat je paard voldoende schaduw heeft.[/caption]

Op de weide of op stal? “Waar je je paard laat, hangt af van de omstandigheden. Als het op stal heel warm en benauwd is, kun je hem beter buiten zetten. Maar als hij buiten geen schaduw tot zijn beschikking heeft, staat hij beter op stal, mits die stal schoon is. Een vieze stal trekt vliegen aan”, vertelt Hank. “Er zijn een paar basisdingen die altijd goed moeten zijn: zorg voor fris en schoon water, voldoende schaduw en ventilatie.” Kijk dus altijd ter plekke naar de situatie en waar jouw paard zich het fijnste voelt. De een staat liever op stal in de hitte, de ander maakt zich druk en staat liever in de schaduw op de wei. Heb je geen schaduw op de weide, verplaats je paard dan naar een plek waar wel schaduw is. Is dat niet mogelijk, houd hem dan op stal of wees creatief: met een parasol bijvoorbeeld.

Voedingswaarde


Zorg daarnaast ook dat je paard goed blijft eten, als hij niet drinkt kun je hem slobber voeren zodat hij meer vocht binnenkrijgt. “Normaal gesproken drinkt een paard 20 tot 30 liter per dag. Met warm weer neemt dat snel toe.”Staat je paard 24/7 buiten? Houd dan rekening met de voedingswaarde in het gras. “Tijdens een droge periode gaat de voedingswaarde in het gras naar beneden, als dat zo is moet je bij gaan voeren.”

Witte neuzen


Witte neuzen kunnen - net als een mensenhuid - verbranden (au!). Smeer de paardenneus dus goed in met zonnebrandcrème. Daarnaast zijn er UV-werende neusnetjes op de markt die ervoor zorgen dat een neus niet roze wordt.

Vliegen- en eczeemdekens


Doe je de deken nu op of af? Het lijkt kiezen tussen twee kwaden. “Het is heel erg afhankelijk van het soort deken, heb je een UV-werende deken, dan kun je het vaak wel gewoon oplaten. Maar een deken dat donker is, geeft misschien teveel warmte. Als je paard gek wordt van de vliegen en rond blijft rennen, is hij beter af met een deken.” Kijk dus altijd naar je paard. Als hij niet zonder deken naar buiten kan, kun je wellicht het tijdstip verleggen en hem ‘s ochtends heel vroeg buiten zetten of ‘s nachts buiten laten staan.

Rijden


[caption id=”attachment_41378” align=”alignright” width=”506”] Spuit je paard na het rijden altijd af. Vergeet niet om het overtollige water te verwijderen met een zweetmes: anders vormt het een isolerende laag en krijgt je paard het nog warmer.[/caption]

De rijbroek kun je met 30 graden (of meer!) beter even in de kast laten liggen. “Zowel voor ruiter als paard is het niet fijn om te rijden. Boven de 25 graden is het paard uit zijn comfortzone en ik denk niet dat je problemen op moet gaan zoeken. Als je echt wilt rijden, rijd dan ‘s ochtends heel vroeg of ‘s avonds laat en spuit je af met water paard na het rijden. Maak hem nat, droog hem met het zweetmes, stap nog wat uit en herhaal dat weer. Zo verlaag je zijn temperatuur. En haal na het rijden het zadel en de beschermers meteen van je paard.” Als je op wedstrijd moet, is die techniek om de temperatuur te laten zakken ook aan te raden. “Blijf altijd nadenken wat je doet. Laat je paard na het rijden kleine beetjes drinken, maar geef hem geen ijskoud water. Dan krijg je koliekverschijnselen.”

Te warm


Een paard raakt niet snel oververhit, maar het is wel belangrijk om te weten hoe dat eruit ziet. “Als je paard drijfnat van het zweet is en staat te pompen, dan koelt hij niet meer af en krijg je hittestress. Het is dan belangrijk om zijn temperatuur te meten. Na het rijden heeft een paard het altijd wat warmer, maar hij moet toch redelijk snel weer afkoelen. Blijft zijn temperatuur te lang te hoog, bel dan je dierenarts.”

Oude paarden


Oude paarden kunnen minder goed tegen de hitte. “Het probleem met oude paarden is dat ze vaak ergens op de weide staan, zonder toezicht. Zorg dat de basisdingen - schaduw en water - in orde zijn. Houd een paard met PPID goed in de gaten, ze hebben een dikkere vacht en kunnen hun warme minder goed kwijt.”

Wat doe jij om je paard door de hittegolf te helpen?


Bron: Bit Magazine 

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bekijk ook:


Paarden & zomerhitte
Zomerse Tips
Zoutinname bij warm weer
Warmweertips
Rijden in de hitte ***PREMIUM***

 
schaduw