041103651_ABFweb
041103651_ABFweb

Eerste hulp bij kleine paardenongelukjes

Nieuws

Paarden spelen, schuren en slopen bij het leven. Het is dan ook niet te voorkomen dat je paard zich vroeg of laat zeer doet. De meeste kleine verwondingen, zoals snijwondjes, zwellingen of schaafwonden kun je gelukkig prima zelf verzorgen. Weet jij hoe je de vijf meest voorkomende, onschuldige verwondingen kunt behandelen?


Het is logisch dat je schrikt wanneer je jouw paard met een verwonding uit de wei haalt. Kalm blijven is het advies. Zo lang je paard zich normaal gedraagt, is er meestal niets aan de hand. Heeft je paard pijn, stopt het bloeden niet in korte tijd of gedraagt je paard zich anders dan gewoon, bel dan altijd de veearts op.

1. Schaafwonden


Een van de meest voorkomende verwondingen bij paarden zijn schaafwondjes. Meestal loopt een paard zo’n wondje op door bijtgrage weidegenootjes of door te schuren tegen een scherp voorwerp. Schaafwondjes zijn oppervlakkig: meestal is alleen wat haar weg. Soms gaat het schaafwondje wat dieper en zet het een beetje op en kleurt de huid rood.

Schaafwondjes helen meestal vanzelf en zullen niet zomaar ontsteken. Je kunt er een beetje vaseline, sudocrème of honingzalf op smeren om de huid soepel te houden en zo de genezing te bevorderen. Zit het schaafwondje op een vervelende plek, zoals onder het zadel of bij de singel, dan is het verstandig om het wondje wat te laten helen voordat je met je paard aan de slag gaat.

2. Kleine snijwonden


Snijwondjes zijn erg vervelend. Een oppervlakkig wondje stopt redelijk snel met bloeden en laat meestal geen litteken achter. Maak het wondje goed schoon met een desinfecterend middel, zoals betadine. Het is vaak het beste om een klein snijwondje niet in te pakken met bijvoorbeeld vetwrap, maar het aan de lucht te laten helen. Zo kan vuiligheid makkelijk uit het wondje verdwijnen en kan er zich een droog korstje vormen. Kijk regelmatig of het wondje goed heelt en of er geen zwelling ontstaat: dit kan namelijk duiden op een infectie.

Bloedt de snijwond heftig of heb je het idee dat de snijwond erg diep is, neem dan contact op met je dierenarts. De dierenarts kan de wond hechten wanneer deze vers, schoon en niet gezwollen is en kan je paard eventueel antibiotica voorschrijven. Het is vaak het verstandigste om een diepe snijwond alleen schoon te maken met een beetje kraanwater en er verder niets op te smeren tot de dierenarts er is.

Op diepere snijwonden kan makkelijk ‘wildvlees’ ontstaan. Dit is een overmatige vorming van granulatieweefsel, dat ontstaat doordat vuil of dood weefsel het herstel van de wond belemmert. Gelukkig kan de vorming van wildvlees goed voorkomen worden met een speciaal zalfje of worden weggesneden door jouw dierenarts.

3. Perforerende wond


Een perforerende wond ziet er vanaf de buitenkant vaak klein en onschuldig uit, maar het tegendeel is waar. Dergelijke wondjes zijn meestal erg diep en daardoor moeilijk schoon te maken. Bacteriën hopen zich er makkelijk in op met een nare ontsteking tot gevolg. Lukt het je niet om het wondje goed schoon te spoelen met bijvoorbeeld betadinescrub, neem dan contact op met je dierenarts.

4. Zwelling


Je ziet ze misschien niet door de dikke vacht, maar ook paarden kunnen blauwe plekken krijgen. Zo’n blauwe plek of een zwelling heelt meestal uit zichzelf, al kan koelen geen kwaad. Je kunt de zwelling het beste koelen met ijs of koud kraanwater. Zit de zwelling op het been en is je paard braaf op de poetsplaats? Dan kun je zijn been bandageren en de tuinslang in de bandage steken. Zet het water zachtjes aan, zodat de bandage vol kan lopen met koud water. Dit werkt meestal net wat efficiënter dan koelen door het been af te spuiten. En je hebt je handen vrij, dus je kunt je paard gelijk een troostende poetsbeurt geven!

Houdt bij zwelling ontstaan door een verwonding altijd de temperatuur van je paard in de gaten. Heeft hij verhoging of koorts, dan kan dit duiden op een ontsteking.

5. Zonnebrand


Heeft je paard zijn gevoelige witte neus verbrand, dan kun je hem het beste een paar dagen uit de zon houden. Als de neus alleen een beetje rood is, dan is een laagje vaseline vaak al genoeg om de zonnebrand tot rust te laten komen. Komen er ook wat korstjes op, dan kun je het beste gaan voor een reinigende wondzalf. Is de zonnebrand echt heel ernstig met grote korsten en blaasjes, dan raad ik je wel aan om de dierenarts even te bellen voor advies.

In de EHBO-trommel


Wil je graag goed op kleine ongelukjes voorbereidt zijn? Check dan even of deze tien items in de EHBO-trommel van je paard zitten…

  1. Ontsmettingsmiddel (zoals betadine, betadinescrub of soda)

  2. Verbandmateriaal (zoals vetwrap, wondverband en een gewone bandage)

  3. Thermometer

  4. Wondzalf

  5. Vaseline

  6. Hoevenkrabber

  7. Schaar of mes

  8. Handdoek

  9. Praam

  10. Een stevig (halster)touw


Bron: Bitmagazine.nl, Spruce Pets
081118817_ABFweb