Oog detail
Oog detail

Help! Mijn paard knijpt met z’n oog!

Welzijn Verzorging Veterinair

Het is vast herkenbaar: ’s ochtends zet je je paard in de wei en is er niks aan de hand. ’s Avonds vind je hem terug en heeft hij ineens een dik en tranend oog. Wat te doen als dit je overkomt?

Neem bij de minste twijfel contact op met je dierenarts. Die kan aan de telefoon een globale inschatting maken van de ernst en beslissen of het nodig is om langs te komen. Een gerichte diagnose stellen aan de telefoon is doorgaans niet mogelijk, daarvoor moet jouw paard eerst onderzocht worden.

Waar kijkt de dierenarts naar bij een oogonderzoek?

Bij een oogonderzoek wordt als het ware van buiten naar binnen gewerkt. Eerst worden de omgeving van de ogen en oogleden onderzocht en daarna het oog zelf. Hierbij worden onder andere het hoornvlies (dit is het doorzichtige deel van het oog waar de oogleden overheen knipperen), oogkamers, pupil, iris en netvlies beoordeeld.

Een belangrijk onderdeel is het ‘aankleuren’ van het oog. Hierbij wordt er een kleurstofje (Fluoresceïne) op het hoornvlies aangebracht. Als er een beschadiging zit, ziet dit eruit alsof het met een gele markeerstift ingekleurd is. Gezond hoornvlies kleurt namelijk niet aan.

Wat zijn de meest voorkomende oogproblemen?

Er zijn drie oogaandoeningen die vaak voorkomen bij het paard. De eerste is een ontsteking van het oogslijmvlies (de binnenbekleding van de oogleden). Vaak wordt dit veroorzaakt door stof of vliegen.

De tweede is een beschadiging van het hoornvlies. Hierbij is er een beschadiging van het buitenste laagje van het hoornvlies. Dit zal dus ook duidelijk aankleuren tijdens het onderzoek van de dierenarts.

De derde is de maanblindheid (uveïtis), waarbij meerdere onderdelen in het oog zelf gaan ontsteken. De precieze oorzaak is vaak niet goed te achterhalen, maar kan bijvoorbeeld auto-immuun zijn, door stomp trauma optreden of door een bepaalde bacterie in het oog komen.

De eerste twee problemen zijn met tijdig en adequaat ingrijpen vaak vrij eenvoudig te genezen. Maanblindheid is een serieuze aandoening waar je paard, als hij meerdere aanvallen doormaakt, blind van kan worden.

Omdat bij alle drie deze aandoeningen de verschijnselen kunnen overlappen (onder andere tranen, knijpen, dik oog, blauw waasje op het oog etc) is het uiterst belangrijk dat jouw dierenarts het oog van je paard onderzoekt om tot een diagnose te komen. Afhankelijk van de diagnose wordt er een behandelplan voor jouw paard opgesteld.

Wat kan ik doen om dit soort oogproblemen te voorkomen?

Vooral bij ontsteking van het slijmvlies en corneabeschadigingen is het belangrijk om contact met veroorzakende factoren te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een goed sluitende kap om het hoofd om irritatie door zand en vliegen tegen te gaan. Loop regelmatig je wei en stal langs om te kijken of er geen scherpe randjes zijn waar je paard zich aan kan bezeren.

Is er maanblindheid bij je paard gediagnosticeerd, zorg dan dat je op tijd de symptomen leert herkennen, zodat er snel ingegrepen kan worden.

Lian Vermunt
Paardendierenarts De Hofstede